Kas korruptsioonis süüdistatav biatloniboss on tõesti see, kes tõi ala massidesse?

Karl Mihkel Eller
Copy
Anders Besseberg oli IBU asutaja ja esimene president, kuid kas laskesuusatamise tõusmisel üheks vaadatumaks talispordialaks tuleb tänada vaid teda?
Anders Besseberg oli IBU asutaja ja esimene president, kuid kas laskesuusatamise tõusmisel üheks vaadatumaks talispordialaks tuleb tänada vaid teda? Foto: Sammy Minkoff / imago / Scanpix

Rahvusvahelise laskesuusatamise liidu (IBU) endist presidenti Anders Bessebergi ähvardab korruptsioonisüüdistuse tõttu 10-aastane vangistus. Kas laskesuusaliitu alates selle sünnist veerand sajandit kindlas haardes hoidnud 77-aastast norralast võib tänada sellest, et ta tõstis selle Euroopa üheks kõige vaadatavamaks spordialaks?

Süüdistuse järgi said Besseberg ja tema abi Nicole Resch venelastelt aastate jooksul kingitusi ja aitasid neil vastutasuks kinni mätsida dopinguga patustamist. Juba 2021. aastal avaldatud raportist selgus, et kingituste hulka kuulusid puhkusereisid, uhked kellad, jahiretked, sularahakohvrid ja prostituudid. Seni on suudetud tõestada altkäemaksu üle 180 000 euro ulatuses, kuid tegelikult võis see olla veel suurem.

Besseberg astus IBU presidendi kohalt tagasi 2018. aasta aprillis, kui Austria politsei otsis läbi IBU peakorteri Salzburgis ja hooned Norras ning Saksamaal. Juba siis teatas Austria prokuratuur, et IBU ametnikud varjasid venelaste ja valgevenelaste dopingukasutamist 2012. aastast kuni 2017. aasta veebruarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles