Audru ringraja ehitus jätkub senise kava järgi

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline nägi Audru ringraja ehitustander välja neli kuud tagasi.
Selline nägi Audru ringraja ehitustander välja neli kuud tagasi. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Kolmapäeval Pärnus toimunud Audru ringraja teemalisel arutelul jõuti arusaamale, et kõige otstarbekam on jätkata ehitust praeguse projekti järgi. Arendajate suhtes opositsioonis oleva Enn Teppandi meeleheaks on aga tõenäoline, et tulevikus saadakse raja arendamiseks vallalt maad juurde.


Seega peaksid kõik ringrajahuvilised nägema tänavu juulis Audrus taas võidusõitu. «Praegu oleme ehitustöödega enam-vähem graafikus,» kinnitas ringraja arendamisega tegelev Andrus Hall. «Palju sõltub sellest, kuidas lumi ja maapind sulab ja vesi ära voolab.»

Teppandi algatatud arutelule ei kogunenud nii palju inimesi, kuid ta alguses oli arvanud. Samas oli seltskonnal kaalu – peale tema enda ja Halli olid kohal Pärnu maavanem Andres Metsalu, Audru valla juhid, endised võidusõitjad Toivo Asmer ja Lembit Teesalu ning mõned ringrajaga vähem või rohkem seotud tegelased.  

Teppand sai esineda tunniajalise ettekandega, kus rääkis praeguse projekti nõrkadest külgedest ja vajalikest muudatustest. Mõned tema ettepanekud on juba varem töösse võetud, mõne suhtes jõuti üksmeelele koosolekul. Kardinaalseid muudatusi aga ei tule.

«Lõpuks taandus kõik ühe kiire kurvi ohutuse teemale,» märkis Hall. «Maavanem ja vallavanem tegid Teppandile selgeks, et praegust plaani pole mõtet muuta. Seda saab teha vaid kehtestatud detailplaneeringu ulatuses. Suuremad ümberehitused eeldaksid uut planeeringut, kuid see võtaks aega ligemale aasta.»

Ringraja ehituseks on EAS eraldanud üle kolme miljoni euro. See on ka üks põhjus, miks praegusest projektis kümne küünega kinni hoitakse. «Kui ehitus praegu külmutada ja jätkata alles aasta pärast, oleme sellest rahast ilma. Olin ise vanasti EASiga seotud ja tean, et rahale on seal pidevalt järjekord,» rääkis Asmer.

«Ka kõikide sportlaste jutust jäi kõlama see, et mingil juhul ei rikutaks ära raja suveks valmimist. Võistlused on ju planeeritud ja ilmselt näeme Audrus palju välismaalasi ning ka mõnda sellist masinaklassi, mis pole varem siin sõitnud.»

Endine vormelipiloot, nüüd kardiliidu eesotsas olev Asmer käis kolmapäeval ehitustandril ja läbis mahamärgitud ring­raja maastikuautoga. Nähtu jättis talle hea mulje. Pealegi kuulis ta Hallilt, et lähitulevikus projekteeritakse suure ring­raja juurde ka kardirada.

Asmer ja Teppand rõhutasid kolmapäevase koosoleku kõige rõõmustavama detailina fakti, et Audru valla esindajad kinnitasid valmidust kasutada ring­raja kõrval asuvat kinnistut tulevikus samuti ringraja arendamiseks.

«See oli väga oluline – praegu saame C-kategooria raja, kuid tulevikus saab seda ehitada vähemalt B-kategooriale vastavaks,» sõnas Asmer. «Selle lubaduse andmine välistab võimaluse, et vald lubab ehitada ringraja laienemiseks olulisele kinnistule mingeid hooneid,» lisas Teppand.

Ja kuigi Teppand on varem avaldanud kahtlust, et Hall ei soovigi tulevikus ringrada edasi arendada, väljendas praegu tehtava töö eestvedaja teistsugust seisukohta. «Kui praegu teeme töö õigel ajal valmis ja EASi esindajad näevad, et suudame nende eraldatud rahaga korrektselt tegutseda, võime ka edaspidi raha juurde küsida,» arutles Hall.

«Sama kehtib ka erainvestorite kohta – mulle on öeldud, et kui valmiv ring­rada on kenasti tehtud, ollakse valmis kogu tegevust toetama.»

Kogu arutelu algatanud Teppandi rolli ei saa aga ring­raja arendamise juures lugeda ebaoluliseks. «Enn Teppandi suguseid inimesi on väga vaja – ta on fanaatik, kes jälgib tegevust ja hoiab kõiki ora otsas,» märkis Asmer. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles