Euroopa Liidu komisjon nõuab jalgpallis muutust. Eestile võib see maksma minna üle seitsme miljoni euro

Karl Mihkel Eller
Copy
Eesti jalgpallurid mängivad suure osa hooaja kunstmuruväljakutel, mis peavad järgmise kaheksa kuni kümne aasta jooksul läbima kuluka uuenduskuuri.
Eesti jalgpallurid mängivad suure osa hooaja kunstmuruväljakutel, mis peavad järgmise kaheksa kuni kümne aasta jooksul läbima kuluka uuenduskuuri. Foto: Mailiis Ollino/Pärnu Postimees/Scanpix

Euroopa Komisjon otsustas sel nädalal, et jalgpalli kunstmuruväljakutel keelatakse mikroplastist graanulite kasutamine. Arvutuste kohaselt kulub Eestis uute nõuete täitmiseks üle 7 miljoni euro.

Kunstmuruväljakute kaasajastamisest ehk jalgpalli nn rohepöördest on räägitud juba mitmeid aastaid. Nüüd on aga Euroopa Komisjon hääletanud kummigraanulite, mis on ühed suurimad mikroplasti leviku allikad, keelustamise poolt. Kunstmurus kasutatava kummipuru asendamine mõne loodussõbralikuma materjaliga on aga kulukas ja aeganõudev.

ELi ettepanekul kestaks üleminekuperiood kaheksa aastat pärast keelu jõustumist. Mitmed Euroopa jalgpalliliidud on soovinud, et periood oleks 10-12 aastat. Sellega nõustus ka Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) arendusdirektor Mihkel Uiboleht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles