Transsooline jalgrattur võitis naiste tippvõistluse ja sihib olümpiamänge (2)

Karl Mihkel Eller
Copy
Austin Killips (keskel).
Austin Killips (keskel). Foto: @i_heart__bikes/Twitter

Transsooline jalgrattur Austin Killips võitis USAs New Mexicos toimunud maanteesõidu Tour of the Gila naiste arvestuses. Kui Rahvusvaheline Jalgrattaliit (UCI) reegleid ei muuda, siis võib 27-aastane Killips osaleda suvel naiste Tour de France’il ja järgmisel aastal Pariisi olümpiamängudel.

Killips, kes hakkas rattaspordiga tegelema alles 2019. aastal, enne hormoonravi alustamist, langes esimest korda laiema tähelepanu alla eelmise aasta lõpus, kui ta cyclocrossi USA meistrivõistlustel väidetavalt Hannah Arensmani korduvalt rajalt välja tõukas ja viimase poodiumiastme hõivas.

24-aastane Arensman otsustas seejärel karjääri lõpetada, sest oli rajal toimunud võitluses sügavalt pettunud. Endine USA tipprattur Inga Thompson ütles, et transsooliste sportlaste läbilöök on tekitanud ohtliku trendi.

«Need naised on noored ja nende kiusamist on palju. Nad tühistatakse ja vaigistatakse, nad kantakse radikaalsete feministide nimekirja. Kui nad midagi ütlevad, lõigatakse nad lõhki. Ehk et kõige selle vastu võitlemise asemel lähevad nad spordist lihtsalt minema,» ütles kolm korda olümpiamängudel võistelnud ja 1980ndatel kaks korda naiste Tour de France’il kolmandaks tulnud Thompson Telegraphile.

Killips kandideerib järgmisel suvel Pariisis toimuva olümpia USA naiskonda, kui UCI jätkab oma poliitikat, mis lubab transsoolistel sõitjatel võistelda seni, kuni nad suruvad oma testosterooni taseme alla 2,5 nanomooli liitri kohta, seda kaheaastase perioodi jooksul. Naiste keskmine testosteroonitase jääb vahemikku 0,5–2,4 nmol/l.

«Ma pakun, et Austin võidab sel kuul Joe Martini võistluse Arkansases, seejärel pääseb ta potentsiaalselt naiste Tour de France’ile ja Pariisi olümpiamängudele. Miks mitte pärast kõiki UCI võistlusi ja riigi meistrivõistlusi? Olümpiast lihtsalt veel ei räägita, sest see oleks tõesti suur tagasilöök,» arvas Thompson.

Erinevalt näiteks kergejõustikust ja ujumisest, mis on transsooliste konkureerimise naissportlastega keelanud, jätkab UCI liberaalsemat rada. Samas on naisratturid alustanud lobitööga transsooliste tõrjumiseks. UCI-le on edastatud uuring, mille põhjal ei nõustu 92 protsenti naisratturitest transsooliste sportlaste osalemisega naiste arvestuses.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles