Eesti suusakoondise juht kohtus metsas Rootsi kuningaga (1)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Rootsi kuningas 1993. aastal Falunis suusaalade MM-võistlustel, Eesti suusaliidu trükis peos.
Rootsi kuningas 1993. aastal Falunis suusaalade MM-võistlustel, Eesti suusaliidu trükis peos. Foto: Kaarel Zilmer

Kauane Eesti suusakoondise juht Kaarel Zilmer leidis vahetult enne Rootsi kuningapaari täna alanud külaskäiku Eestisse oma pildiarhiivist foto, mis tõi talle meelde 30 aasta taguse juhusliku kohtumise kuningas Carl XVI Gustafiga olukorras, kus puudus igasugune kroonitud peadele iseloomulik hiilgus ja sära.

Zilmer, kes tollal oli Tallinna Pedagoogikaülikooli talispordi õppetooli juhataja ja Eesti suusaliidu volikogu esimees, viibis 1993. aastal Eesti suusakoondise juhina Rootsis Falunis suusaspordi MMil. Võistluste viimasel päeval, nagu tavaks, oli kavas meeste pikim, 50 kilomeetri distants, ning Zilmer läks raja äärde, et teatada vaheaegu ja anda juua sel alal osalenud eestlastele Elmo Kassinile, Peep Koidule ja Taivo Kuusile.

Zilmer meenutab: «Olin just end ajavõtuks ja võistlejate jootmiseks sisse seadmas, kui äkki keeran ringi ja mõne sammu kaugusel on tema ise – Rootsi kunn.» Aga ta ei jäänud niisama vaatama, vaid kasutas enda sõnul kohe võimalust ja ulatas kuningale Eesti suusaliidu trükise ajaloolisest sündmusest: Eesti oli pärast 55 aastat taas rahvuskoondisega MMil.

«Ta vaatas sisse ja sõnas: «Very historical!»» kirjeldab Zilmer. Eesti keeles: väga ajalooline.

Pikemat vestlust paraku ei arenenud, sest siis andis endast märku turvateenistus ning kuningas asus, protokoll pihus ja täiel rinnal ergutades, mäletab Zilmer, elama kaasa 50 kilomeetri vabatehnikas sõidule.

«Tema ergutus aitas ning just maratoniga sai Rootsi au päästetud,» tõdeb Zilmer. Nimelt võitis Torgny Mogren tol alal Rootsile mitte ainult ainsa kuldmedali, vaid üldse esimese ja ainsa medali tollel MMil.

Eesti parimana sai Kassin 30. koha, kaotust Mogrenile veidi alla kaheksa minuti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles