Tõstjatel keelati EMi põletavate sündmuste järel riigilipu poodiumile võtmine

Toimetas Ville Arike
Copy
Moekunstnik Aram Nikoljan pani tõstmise EMi avamisel Jerevanis põlema Aserbaidžaani lipu.
Moekunstnik Aram Nikoljan pani tõstmise EMi avamisel Jerevanis põlema Aserbaidžaani lipu. Foto: Vahram Baghdasaryan/Photolure via REUTERS/Scanpix

Rahvusvaheline tõsteliit (IWF) teatas Lõuna-Koreas Jinjus algavate Aasia meistrivõistluste eel, et keelab esikolmikusse tulnud sportlastel edaspidi poodiumile riigilipu võtmise.

Selle otsuseni viisid viimase aasta jooksul peetud tõstmisvõistlustel lippudega juhtunud intsidendid, vahendas portaal InsideTheGames IWFi presidendi Mohamed Jaloodi teadet.

Värskeim skandaal toimus eelmisel kuul Jerevanis peetud Euroopa meistrivõistlustel, mille avatseremoonial hüppas üks inime Aserbaidžaani lipu kandja juurde, haaras lipu endale ja pani selle põlema. tegemist oli avatseremoonia lipukandjate kostüümid valmistanud (!) moekunstniku Aram Nikoljaniga.

«Meil on tegemist spordiga, esindame rahu, mitte kaklemist ja vaidlemist selle üle, kes on parim,» ütles Jalood Aasia tõsteliidu kongressil. Ta arutas Jerevanis juhtunut eelmisel nädalal IWFi peasekretäri Antonio Urso ja tehnilise komitee juhi Sam Coffaga. Seejärel võttis komitee vastu vastava otsuse.

Teine intsident toimus eelmisel aastal Albaanias peetud juunioride EMil, ning ikka samade rahvaste vahel – türklasest sportlane (aserite vennasrahvus) ei austanud kuldmedali võitnud armeenlast. Emre Öztürk püüdis pärast seda, kui Garik Karapetjani kaela oli pandud kuldmedal, katta tolle käes olnud Armeenia lippu enda Türgi omaga, lahkus Armeenia hümni mängimise ajaks poodiumilt ning keeldus kullamehega kätlemast.

Armeenial pole diplomaatilisi suhteid ei Aserbaidžaani ega Türgiga.

«Me ei taha, et sportlased püüavad kitsal poodiumil lehvitada oma lippudega üksteise nina ees – see ei käi spordi juurde,» lisas Jalood.

Euroopa tõsteliit oli nende intsidentide järel juba varem keelanud lippudega poodiumile minemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles