Ajaloo üks paremaid laskesuusatajaid soovib näha venelasi ja valgevenelasi tagasi rahvusvahelistel võistlustel (4)

Christopher Krutto
Copy
Martin Fourcade.
Martin Fourcade. Foto: Kimmo Brandt/Epa/Scanpix

Prantsusmaa laskesuusatamise legend Martin Fourcade andis mõista, et praegu rahvusvahelistelt võistlustelt kõrvaldatud venelased ja valgevenelased peaksid saama võimaluse neile naasta.

Venemaa ja Valgevene laskesuusatajad pole pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse saanud rahvusvahelistel võistlustel osaleda. Fourcade on varasemaltki seda otsust kritiseerinud ning andis nüüd taas mõista, et agressorriikide sportlased peaksid pääsema tagasi rahvusvahelisse spordiellu.

«Sportlaste esindaja ja sportlasena usun tugevalt, et peaksime lubama Vene ja Valgevene sportlased tagasi rahvusvahelistele võistlustele,» vahendab portaal Francs Jeux Fourcade’i sõnu.

« Ma mõistan selle teema tundlikust, arvestades olukorda Ukrainas, aga ma usun, et sportlaste eemaldamine passi või rahvuse järgi on diskrimineeriv ja ei vasta spordi alustõdedele,» jätkas ta.

«Sportlased jagavad ühtsat sidet ja meie rahvus või poliitilised uskumused ei tohiks takistada meid üksteisega mõõtu võtmast. 15-aastase sportlaskarjääri jooksul esindasin Prantsusmaad, aga ma ei kaitsnud kunagi võistlustel oma valitsuse positsiooni või otsuseid.

Ma võistlesin sportlasena, isikuna ja rivaalina kõigiga, kes olid minuga koos stardis. Ma arvan lisaks, et on tähtis näidata Vene sportlastele, et sportlased üle maailma suudavad tõusta kõrgemale poliitikast ja propagandast, et võistelda ausal ja võrdsel baasil.

Ma tean, et minu arvamust on keeruline aksepteerida. Ma ei ole pime. Aga minu arvamus tugineb olümpiaväärtustele. Ma tean, et see ei leevenda Ukraina inimeste raskusi, ma olen 100 protsenti nendega. Ja ma tahan, et kõik mõistaksid minu sõnumit selgelt, sest me elame maailmas, kus on ainult must ja valge ilma hallita.

Fakt, et ma toetan Venemaa ja Valgevene sportlaseid ei tähenda, et ma toetan seda, mis toimub Ukrainas. Seda ei juhtu kunagi,» lisas ta.

2020. aasta märtsis erru läinud Fourcade on üks ajaloo paremaid laskesuusatajaid. Tema auhinnakapist leiab viis olümpiakulda, 13 maailmameistritiitlit ja seitse MK-sarja üldvõitu. Kusjuures kõik MK-sarja üldvõidud tulid tal järjest.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles