Ott Tänaku abikaasa Janika võitlusest rinnavähiga: aimasin, mis tee mind ees ootab

Postimees Sport
Copy
Janika Tänak (keskel).
Janika Tänak (keskel). Foto: Eero Vabamägi

Eile tuli avalikuks, et Ott Tänaku abikaasal Janikal tuvastati möödunud aasta alguses rinnavähk. Nüüd käis ta ETV saates «Hommik Anuga» rääkimas sellest, kuidas haigusega võitlemine kulges.

Kui eile avaldatud videos rääkis Janika sellest, kuidas haigus avastati, siis nüüd puudutas ta natuke rohkem seda, kuidas käis elu koos haigusega ning võitlus sellega.

Saatejuht Anu Välba uuris Tänakult, mis oli haiguse juures kõige raskem. «Kõige raskem oli just see pool, et tahtsin, et lapsed ei saaks mingit traumat, et nende elu läheks edasi,» tunnistas ta.

Eesti parima rallisõitja abikaasa avaldas, et haiguse tõttu jäi tema elu seisma ning aprilli alguses läbi viidud operatsiooni lükati korra edasi, sest ta nakatus koroonaviirusega.

«Minu mure oli, et lähedal olevad inimesed tihti ei oska käituda ja paljud tõmbuvad eemale. Ühe esimese asjana kirjutasin laste sõprade emadele, et minuga toimub see asi ja palun ärge ära ehamtage. Ma olen endiselt sama inimene. Kuna ma tahan, et mu lapsed oleksid elurõõmsad, siis kutsuge neid ikka külla ja kui me kutsume, siis tulge palun külla,» rääkis Janika.

Küll tuli suveks planeeritud ringreisid edasi lükata, sest Janika pidi keskenduma enda ravile. Küsimuse peale, kas ta kartis, vastas ta, et ei tundund kordagi sellist tunnet, et ei tule sellest välja.

«Minu üks enda parimaid sõbrannasid on sama haiguse läbi teinud kuus aastat tagasi ja see läks kenasti. Küll ma aimasin, mis tee mind ees ootab. Kui ma digiloost – jõudsin viis minutit enne arsti kõne digilugu lugeda – ja kui ma neid sõnu seal nägin, siis ma juba teadsin, mis mind enam-vähem ees ootab,» seletas ta.

Kuna haigus oli ka lümfidesse juba edasi levinud, siis oli tal teise staadiumi vähk. Ta sai 4+4 keemiaravi ehk neli korda ühte rohtu ja neli korda teist rohtu. Keemiaravi sai ta iga kahe nädala tagant ning kui see lõppes, siis järgnes 33 kiiritust. Kuna kehale on ravi karm ning tekivad ka muud probleemid, siis näiteks enne keemiaravi lõppu tehti talle halbade verenäitajate tõttu ka üks vereülekanne.

Kusjuures Tänak avaldas ka seda, et käis tegelikult pool aastat enne rinnavähi tuvastamist kontrollis ning siis oli veel kõik korras. 

«See ongi koht, kus ma tunnen, et võiks öelda: naised, minge kontrolli! Praegu käib sõeluuringute kampaania ja see on vähim, mida teha saab, sest nagu näha, siis isegi korra aastas käies sel hetkel midagi näha ei ole, aga poole aasta pärast juba on.

Laste eest otsustasti haigust mitte varjata. «Ma olen kõrvalt näinud, kui laste eest on rasket seisundit varjatud ja meie enda hinnang oli, et meie räägime lastele algusest. Kui nad ei tea, mis see on ja näevad, et midagi toimub, siis nad võivad veel hullemat arvata. Me rääkisime kõik ära, mis tuleb ja kinnitasime, et kõik saab korda. Nad olid protsessis osalised,» avaldas ta.

«Nad ikka üritasid [toeks olla]. Lapsed on praegu üheksa ja kuus. Miale mõjus see natuke raskemini, sest ta on juba vanem, käib koolis ja saab rohkem kõigest aru. Ta ise otsustas, et tahab hästi lähedal kõrval olla. Käisime koos parukaid vaatamas ja kui oli näiteks juuste maha lõikamine, Mial oli kindel soov kaasa tulla, kuigi ma mõtlesin üksi minna,» lisas Tänak.

Janika ravi lõppes möödunund aasta novembris. Ta peab käima küll regulaarsetel kontrollidel, aga õnneks on seni kõik korras olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles