Operatsioonil käinud Tuuli Tomingase taastumine võtab kardetust enam aega

Postimees Sport
Copy
Tuuli Tomingas jooksulindil.
Tuuli Tomingas jooksulindil. Foto: Tuuli Tomingase Topauto blogi

Kolm nädalat tagasi õlaoperatsioonil käinud laskesuusataja Tuuli Tomingase taastumine võtab aega kardetust pikemalt ning seetõttu suunab ta hooajaeelsel ettevalmistusperioodil põhitähelepanu jalgade treenimisele.

Kui pärast operatsiooni võis eeldada, et Tomingas järgneva kolme nädala jooksul täiskoormusega põhja laduda ei saa, siis alternatiivsed treeningmeetodid on laskesuusatajat arendanud tublisti uute nurkade alt. Opereeritud käe lisamine treeningutesse võib aga viibida veel mitu kuud, kirjutab Tomingas Topauto laskesuusablogis.

«Koormust olen saanud anda endale väga tublisti, kuigi viisidel, mis on jube tüütud. Kõige turvalisem variant on rattapukk ja nüüd kolm nädalat hiljem olen tublisti arenenud. Lisaks annab jooksulindil jäljendada suusatajale väga olulist trenni ehk immikat, mis on suusasammu rütmis mäkke tatsamine, mida ma tegelikult üldse ei salli,» selgitas Tomingas.

Opereeritud käsi jääb laskesuusaneiu kinnitusel aga hapraks mitmeks kuuks ning millal saab ta paremat kätt treenima asuda ning jõusaalis kangiharjutusi teha, sõltub taastumisest. Kuigi füsioterapeudi juures on iga kord näha arengut, on Tomingas saanud ettekirjutused mitte liialt tormata ning naasta erialaste treeningute juurde siis, kui käe seisund seda kindlalt lubab.

«Selleks, et edukalt spordi juurde naasta ja teatud treeningharjutusi teha, pean opereeritud kätt liigutama, muidu jääb õlg armkoest lihtsalt kinni. Kui õlg jääb kinni, tuleb uuesti opile minna või lihtsalt leppida olukorraga. Liigutada tohin seda vaid kindlates asendites, harjutusi käe liikumise parandamiseks ma oma peaga leiutama hakata ei julge, seepärast külastan tihedalt füsiosid,» ütles Tomingas.

Mai lõpus algab TT tiimil laskelaager, millest Tomingas saab osa võtta vaid endale kohandatud kujul. Püssi õlga suruda pole võimalik ning see tähendab, et laskmise ettevalmistus peab veel ootama.

Lõikusjärgset valu leevendas Tomingas lisaks tavapärastele valuvaigistitele ka opioidset valuvaigistit oksükodooni tarvitades, kuid pärast kolmepäevast kuuri otsustas ta nendest loobuda.

«Lõbus oli tõesti, aga siis kui kolmandal ööl unes totaalset sürri nägin, otsustasin hetkega selle valuvaigisti võtmise lõpetada. Ausalt, selliseid asju, mida unes nägin, pole võimalik ilma aineteta näha,» kommenteeris Tomingas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles