Suninen sõitjakohast Hyundai põhitiimis: kes oleks minust kogenum ja kiirem sõitja?

Karl Mihkel Eller
Copy
Teemu Suninen.
Teemu Suninen. Foto: Romain Thuillier/Hyundai Motorsport

Craig Breeni surmaga lõppenud õnnetusest on möödunud kuu ning Hyundai rallitiim on nüüd alustanud neljanda sõitja otsinguid. Soome meedia upitab püünele Teemu Sunineni, kes sõidab teist aastat Hyundai WRC2 meeskonnas ning on saanud varem testida ka Rally1-autot. Tallinnas resideeruv soomlane arvab, et võiks kiiretel rallidel tiimile kasulik olla, sest temast kogenumat sõitjat on raske leida.

Kahel järgmisel MM-etapil peaks Hyundai kolmanda i20 Rally1-auto rooli istuma Dani Sordo. Portugali MM-etapil teise koha võtnud hispaanlane saab kenasti hakkama Sardiinia ja Keenia etappidel, kuid pärast seda ootab ees kaks ülikiiret kruusarallit Eestis ja Soomes. Kes võtab siis koha sisse Hyundai põhtiimis?

Soome ralliajakirjanik Miika Wuorela spekuleerib Ilta-Sanometes, et Breeni asendajaks oleks loogiline alternatiiv Teemu Suninen, kes on Hyundais mõni hooaeg sõitnud ja tunneb tiimi töömeetodeid.

«Ta on juba osa meie perest ja jääb meie perekonda - mis ka ei juhtuks. Praeguse tähendab see tema jaoks WRC2 programmi, kuid ta võib saada valitud ka WRC-klassi,» ütles Hyundai tiimipealik Cyril Abiteboul Ilta-Sanometele.

Suninen sõitis kuni 2021. aasta suveni M-Spordi meeskonnas WRC-autoga, kuid on pärast seda löönud käed Hyundaiga ja sai ka 2021. aasta Monza rallil sõita Hyundai i20 WRC-autoga. 29-aastane soomlane ei ole enda ülendamisest midagi kuulnud, kuid ei salga, et oleks kiiretel kruusarallidel hea valik.

«Tuleb pikalt mõelda, kes oleks minust kogenum ja kiirem sõitja. Ükski meeskonnakaaslane pole mind Soomes võitnud, kuid jätame välja Elfyn Evansi (2017. aastal oli waleslane Soomes teine, Suninen neljas) ja Sébastien Ogier (2018. aastal oli prantslane Soomes viies, Suninen kuues), seda tiimikäsklusega,» ütles Suninen.

Wuorela kirjutas, et korraliku testimiseta on Eesti või Soome MM-etapil startimine Rally1-autoga mõtetu ning eduga võistluse eelduseks on hea ettevalmistus. Suninen on Hyundai Rally1-autot saanud korra testida eelmise aasta lõpus Kesk-Soomes.

«Oleks eelistatav teha uue autoga paar päeva testisõite. Ühe päevaga oleks liiga rabistamine. Eelmise sügise testi tingimused olid väga erinevad, sest sõitsin siis aasta lõpus, pärast hommikust öökülma. Mootor autos laulis kenasti, vähemalt võrreldes Rally2-autoga,» rääkis Suninen.

Kui reaalseks Tallinnas elav soomlane oma naasmist WRC-klassi peab? «See oleks suurepärane aga kunagi ei saa kindel olla, et see juhtub. Sõitja saab otsuseid mõjutada vaid kõvasti sõites, aga isegi sellest ei piisa alati,» ütles Suninen, kes on MM-sarjas teinud 77 starti ja võtnud kolm poodiumikohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles