«Oleks ta sel hetkel lasknud, oleks ta tapnud inimese» – kaameramehe amatöörsus maksis meie esinumbrile medali (1)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Robin Jäätma
Robin Jäätma Foto: Eesti Vibuliit

Eesti meeste plokkvibu esinumber Robin Jäätma saavutas Hiinas toimunud Hyundai Archery MK-etapil neljanda koha. Samas võinuks eestlane kaela saada ka pronksmedali, kui poleks olnud üht kaamerameest...

Alustagem algusest. Kvalifikatsioonivõistluse 12ndana lõpetanud Jäätma läks esimeses duellis vastamisi Bangladeshi vibulaskja Rana Md. Soheliga (kvalifikatsiooni 53.), kelle alistas 146:141, teises duellis oli ta 149:145 üle austerlasest Stefan Heinczist (21.).

Kolmandas duellis oli Jäätma vastaseks kvalifikatsiooni viies mees, Iisraeli sportlane Yamrom Shamai, kellest napilt 144:143 üle oli. Tasavägine oli ka neljas duell Sloveenia laskuri Tim Jevsnikuga (kvalifikatsiooni 4.), mis lõppes meie esinumbri 147:146 triumfiga. 

Poolfinaalis tuli Jäätmal tunnistada aga India laskuri Prathamesh Samadh Jawkari (kvalifikatsiooni 33.) 147:145 paremust, misjärel ootas ees dramaatiline pronksimatš.

Robin Jäätma.
Robin Jäätma. Foto: Dmitri Kotjuh

Eesti Vibuliit kirjutab pressiteates, et Jäätma alustas duelli Korea laskuri Jaewon Yang (kvalifikatsiooni 11.) vastu endale omase kindlusega, kuid seejärel juhtus intsident, mis eestlase võistluse täielikult rikkus. Lõpuks läks duell lisanooltele ning Jäätma kaotas 148:148 (9:10).

Kohapeal olnud koondisekaaslased kirjeldasid pressiteates juhtumit järgmiselt: «Pronksimatši esimese seeria kolmanda noole ajal tõmbas Robin vibu ülesse ja ca 13 sekundi peal nägi ta sihikust inimest (kaamerameest – toim.). Robin lasi vibu alla, sest kui ta oleks lasknud, siis ta olekski kaameramehe tapnud.

Kohtuniku poolt ei tulnud mingit märguannet, et mitte lasta, seega tõmbas Robin viie sekundi peal ruttu [vibu] ülesse ja sooritas lasu. Robin läks [seejärel] kohtunikult küsima, kas ta saab uuesti lasta, kuid kohtunik vastas, et ei saa.

Õige käitumine kohtuniku poolt olnuks laskmine peatada. Hiljem, küsides World Archery ametniku käest, tunnistas ta kohtuniku viga. Lahenduseks toodi, et kohtunik eemaldati võistluselt ja kaameramees pandi toolile istuma. Robinil oli aga medalimatš rikutud ja talle ei kompenseerita midagi, isegi ei vabandatud.»

Eesti Vibuliit esitas MK-etapi korraldajale ja maailma alaliidule ka ametliku pöördumise, saamaks selgitust Jäätma pronksimatši ajal aset leidnud olukorrale.

Maarika Jäätma märkis peale võistlust: «Olen väga löödud, et ühe kohtuniku oskamatus ja ebaprofessionaalsus läksid maksma meile pronksmedali. Robin lasi väga tublilt ja suutis teises duellis peale juhtunut hoida külma närvi. Kõigest hoolimata lasi ta vastasega viiki.»

Robin Jäätma lisas omalt poolt: «Olen oma selle nädala tulemuse üle õnnelik, aga kahju, et see pidi nii lõppema.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles