Eesti noori rassismis süüdistavad soomlased jätsid Tallinna turniiri pooleli (31)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Korvpall. Pilt on illustreeriv.
Korvpall. Pilt on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema

Sel nädalalõpul toimuval korvpalli noorteturniiril Tallinn Nord Cup lahvatas rassismiskandaal, mis päädis kohale tulnud Soome võistkonna turniirilt lahkumisega.  

Helsingin Sanomat kirjutab, et Soome korvpalliklubi Munkkiniemi Kisapojati (MuK) noormängijad sattusid poiste U12 turniiri kohtumises Kohila SK-ga rassistlike rünnakute ohvriks. 

Klubi treeneri Antti Pesoneni sõnul solvati esmalt vabaviskejoonel olnud tumedanahalist MuKi mängijat rassistliku sõnaga, hiljem võtsid eestlased ette klubi Aasia taustaga mängija.

Juhendaja sõnul ei piirdunud asi ainult sellega: pärast kohtumist ei soostunud mõned Eesti poisid ka tumedanahaliste Soome abitreeneritega kätelma. Lisaks selgus, et Aasia taustaga mängijaga käituti kohatult juba mängueelsel soojendusel.

«Minu arvates välistab see võimaluse, et mängus olid kas üle keenud emotsioonid või et mündil on kaks poolt,» rääkis MuKi U12 poiste peatreener Manne Pyykkö. «Need inimesed polnud varem kohtunud ja ainuüksi mõte, et midagi sellist võiks alati juba enne matši... see lihtsalt lisab segadust. Korvpall on ala, kus kõige vähem midagi sellist ootaks.»

Soomlased rääkisid rassistlikust käitumisest ka Kohila klubi treenerile, kes käskis oma hoolealustel seejärel vastaste ees vabandada. Nõnda poisid ka talitasid.

Seejärel pöördusid MuKi inimesed korraldajate poole, et uurida, kas vastasvõistkond eemaldatakse säärase käitumise eest turniirilt täielikult või karistatakse ainult rassistlikult käitunud mängijaid.

Soome klubi treeneri hinnangul näitas korduv rassistlik käitumine ja kätlemisest keeldumine seda, et tegemist polnud üksikute mängijate kapriisidega, mistõttu tulnuks eemaldada kogu meeskond. 

«Meie mõte oli ka selles, et kahe meie mängija jaoks oli turniir täielikult rikutud. Üks neist nuttis õhtul – ta ei tulnud meiega kaasa kui välja läksime ega liitunud meiega ka tänaseks mänguks. Ta lihtsalt istus voodis ja vaatas videoid, kuigi on tavaliselt elav,» lausus Pesonen.

Korraldajad otsustasid Kohila võistkonda tervikuna aga mitte karistada, kuna see mõjunuks halvasti ka teistele turniiril osalevatele tiimidele, ja määras rassistlikult käitunud noormängijatele ühemängulise võistluskeelu.

«Vastasime selle peale, et aitäh, aga see on vastuvõetamatu. Säärane otsus on vastuolus kõikide Rahvusvahelise Korvpalliliidu reeglitega,» kommenteeris Pesonen.

Laupäeva hommikul vestlesid MuKi klubi eestvedajad ka oma lapsevanematega, misjärel otsustati Tallinna turniir pooleli jätta.

Pyykkö sõnul on negatiivse kogemuse valguses vähetõenäoline ka see, et nad tulevikus Eestisse enam tagasi tuleks. «Ilmselt vaatame edaspidi teisi variante,» sõnas ta.

Kommentaarid (31)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles