Kord juba surmaga flirtinud austraallane hukkus Everesti vallutades

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Jason Kennison.
Jason Kennison. Foto: Twitter @nycjim

Austraalia mägironimisüldsus on leinas, sest pühapäeval kustus Mount Everesti vallutanud Jason Kennisoni eluküünal.

40-aastasel Kennisonil õnnestus maailma kõrgeim mägi tegelikult vallutada ja saatuslikuks saanud terviseprobleemid tabasid teda laskumisel.

Kuna kõik sündmused leidsid aga jätkuvalt aset 8000+ meetri peal, polnud kaaslastel võimalik teda ülemäära aidata. Samuti tuli neil esimese hooga jätta mäenõlvale mehe surnukeha.

Kennison on juba kümnes mängironija, kes sel kevadhooajal Džomolungmal oma elu jätnud. Too arv võib lähipäevadel suureneda aga 12ni, sest jätkuvalt on kadunud üks Malaisia ja üks Singapuri alpinist.

Kennisoni lugu on aga imetlusväärne, kuna tal tuli elus kaks korda sisuliselt uuesti kõndima õppida. 2006. aastal osales ta karmis autoavariis, mille tagajärjel tehti masinast välja paiskunud mehele mitu erakorralist operatsiooni. Kuigi arstid ei andnud mehele toona ülemäära palju lootust, õnnestus Kennisonil ikkagi uuesti jalgele tõusta.

Seejärel õnnestuski tal aastaid elada normaalset elu ning hakata väikestviisi tegelema alpinismiga. Ent mõned aastad tagasi hakkasid ammused autoavariis kahjustada saanud seljanärvid taas probleeme tekitama ning tal tuli minna seljaoperatsioonile.

«Väga raske oli seda aktsepteerida. Mul oli tunne, et olen tagasi alguses,» on Kennison meenutanud. Ent sellestki operatsioonist õnnestus mehel kosuda ning jalgade liikuvus täielikult taastada.

Tema viimaseks jäänud Everesti vallutuskäik oli samuti seljahädadega seotud. Nimelt kogus ta oma seiklusega raha inimeste jaoks, kel samamoodi tõsised selja(närvi)probleemid.

Kennisoni jäävad leinama vanemad ja viis õde-venda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles