Hüvasti Meistrite liiga? Korra juba valgust näinud Juventus sai taas karmilt karistada

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Juventuse mängijad.
Juventuse mängijad. Foto: Nderim Kaceli/LiveMedia //SIPA

Itaalia vutihiiu Torino Juventuse jaoks oli selle nädala esmaspäev mitte sinine – nagu Meie Mees omal ajal laulis – vaid üdini must. 

Nimelt said nad päeva esimeses pooles teada, et vastavalt Itaalia spordiaribtraaži otsusele on neilt liigatabelis ära võetud 10 punkti. Kirsiks tordil oli õhtune 1:4 allajäämine Empolile.

Nende kahe lükke tulemusena pudenes Juventus kaks vooru enne hooaja lõppu liigatabelis seitsmendaks, 59 punkti peale. Kui Valge Daam – nõnda Torino suurklubi kutsutakse – peaks sinna jääma, jääksid nad tuleval hooajal eemale Meistrite liigast (ja sellega kaasnevatest rahamägedest).

Nimelt on Euroopa tippsarja asja vaid Itaalia neljal paremal ning viimasest Meistrite liiga kohast hoiab hetkel 64 punktiga kinni AC Milan. Lisaks jäävad Juventusest ettepoole veel Bergamo Atalanta (61) ja AS Roma (60). 

 

Miks aga Juventus üldse karistada sai? Nimelt mõistis Itaalia jalgpalliliit nad jaanuaris süüdi üleminekuturul manipuleerimises ja valede finantsandmete esitamises.

Klubi aruannete põhjal oli aastatel 2019-2021 nende kahjum 339 miljonit eurot, kuigi tegelikkuses pidanuks vastav number olema 200 miljoni võrra suurem. Samamoodi ei klappinud nende esitatud mängijaüleminekute arv.

Selle tulemusena määrati kõikidele toonastele juhtfiguuridele jalgpallis tegutsemise keeld ning klubilt endalt võeti ära 15 punkti. Juventus aga ei nõustunud karistusega, kaevates otsuse edasi Itaalia spordiarbitraaži. 

Aprillis vastav otsus tühistatigi ning Juventus sai ära võetud punktid tagasi, kuid seda klausliga, et juhtum vaadatakse uuesti üle. Seda nüüd ka tehti ning tulemus oli laias laastus sama: süüdimõist ja 10 miinuspunkti. 

Torino suurklubi andis eile teada, et kuigi nad aktsepteerivad karistust, kavatsevad nad kohtumaterjalidega põhjalikumalt tutvuda, veendumaks asjade õigsuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles