Eesti koondislasel on võimalik terve hooaja trash-talk´inud tiimikaaslane viimaks paika panna

Postimees Sport
Copy
Karli Allik.
Karli Allik. Foto: Tairo Lutter

Eesti meeste koondis alustab Euroopa Kuldliiga alagrupiturniiri laupäeval kell 21.00 Soome vastu.

Peatreener Alar Rikberg teeb valiku mängijate suhtes reede hommikul, ka vastaste taktikaga pole veel tegeletud. «Pärast kontrollmänge jäid koosseisust välja Aleksander Eerma ja Mart Naaber. Ent täpne koosseis, kes Soome vastu mängima tulevad, selgub reedel viimaste treeningute põhjal,» kommenteeris peatreener volley.ee-le. «Ka taktikalised plaanid teeme eelseisvate päevade jooksul.»

Eesti ja Soome on omavahel kohtunud 66 korda, neist 34 on võitnud eestlased ja 32 soomlased. Viimati mängiti omavahel eelmise aasta juulis kontrollkohtumisi, siis said põhjanaabrid kaks 3:0 võitu.

Eesti meeskond pidas eelmisel nädalal kaks kontrollmängu Lätiga, mis mõlemad lõppesid eestlaste võiduga. Soomlased kohtusid Belgiaga ja said kirja ühe 3:2 võidu ja ühe 2:3 kaotuse.

Viimasel klubihooajal Soome liigas mänginud ja Sastamala Valepa ridades ka riigi meistriks kroonitud Eesti koondise nurgaründaja Karli Allik aitas tutvustada Soome meeskonna mängijaid.

Soome 14 mängija sekka pääses ka üks Allikuga samas klubis pallinud mees, temporündaja Severi Savonsalmi. «Ta on äärmiselt enesekindel tüüp, kes terve hooaja trash-talk'is mulle Eesti suunas, sest viimati nad meid kahel korral võitsid. Aga meeskonnakaaslasena on sellise enesekindla mängija kõrval hea olla, karakterina ta mulle väga meeldis. Tean ka, et tema ja Soome esiside Fedor Ivanov on parimad sõbrad ja ta saab keskele ka päris palju tõsteid,» alustas Allik kõige tuttavamast mehest. «Ülejäänud tempod on üsna noored ja seda ei oska öelda, kes põhirolli kandma hakkab.»

Diagonaalide kohta usub nurgaründaja, et kui Eesti suudab oma plaanist kinni hoida, siis väga suurt kahju sealt sündima ei peaks. «Nikula on üsna pikk, aga ei midagi erilist. Jokela on Soome liiga suurim skoorija, aga koondisega me tema vastu hätta pole jäänud. Kui suudame süsteemselt mängida, siis peaksime tema pidurdamisega hakkama saama,» usub Allik.

Nurgaründajatest oodatakse Itaalia kõrgliigas Monzas mänginud Luka Marttila esilekerkimist. «Tema peaks hakkama koondises aina rohkem liidrirolli haarama, usun, et side hakkab teda päris palju rünnakul otsima. Ta sai Itaalia liigas ka mänguaega ja on heal tasemel. Prantsusmaal mänginud Suihkonen on nurkadest võimsaim ja tema roll on rünnakul samuti suur,» jätkab Allik.

Sidemängijana kannab põhirolli Ivanov, kes tegi eduka hooaja Saksamaal Gieseniga. «Nii meeskond kui ta ise mängisid heal tasemel, põhiturniiril oldi neljandad ja veerandfinaalis saadi Freidrichshafeni vastu samuti võit kirja. Mõlemad liberod on heal tasemel ja üsna kogenud, Köykkä mängib nüüd Poola liigas, Belgias mänginud Breilin on ehk grammi võrra madalamal tasemel,» lisab mängija.

Soome koosseis: Santeri Välimaa, Fedor Ivanov, Aaro Nikula, Joonas Jokela, Antti Ronkainen, Jiri Hänninen, Niko Suihkonen, Luka Marttinen, Petteri Tuunismaa, Miika Haapaniemi, Miro Leinonen, Severi Savonsalmi, Voitto Köykkä, Niklas Breilin.

Soome koondise peatreener Joel Banks: «Koosseisu valikud on alati rasked, nii ka seekord. Läheme mängule 14 mehega, ent uks on lahti ka neile, kes praegu eemale jäävad. Tänan Nuutti Niinivaarat ja Aleksi Muukkoneni nende panuse eest koondise laagris.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles