BLOGI ⟩ Tour of Estonia avaetapi võit läks Itaaliasse

Postimees Sport
Copy
Jäädvustus mulluselt Tour of Estonialt.
Jäädvustus mulluselt Tour of Estonialt. Foto: Hendrik Osula

Sel reedel ja laupäeval sõidetakse Tour of Estonia, mille esimesel etapil sõitsid jalgratturid Tallinnast Tartusse. Avaetapi võitis itaallane Filippo Fortin (Maloja Pushbikers), kes tõsis ühtlasi ka võistluse liidriks. Parima eestlasena lõpetas Markus Pajur (Tartu2024) teisel kohal.

Enne tuuri:

Stardis on 15 tiimi, kellest kaks Eestist. Üheks suureks favoriidiks on kindlasti Eesti koondis eesotsas Norman Vahtra, Karl Patrick Laugu ja Martin Laasiga, kes kõik on Tour of Estonia etapivõitjad. Lauk ja Laas on võitnud ka velotuuri üldarvestuses.

Eesti koondise spordidirektori Alo Jakini sõnul saab konkurents olema tugev, alustades ATT Investments meeskonnaga eesotsas Gert Kivistiku ja 2019. aasta tuuri võitja Mihkel Räimega. «Kindlasti on kõva ka rumeenlane Eduard Grosu, kes on 2014. aasta Tour of Estonia võitja ja esindab seekord HRE Mazowsze Serce Polski meeskonda.»

Veel toob Jakin välja Filippo Fortini Saksamaa meeskonnast Maloja Pushbikers. «Olen temaga ise sõitnud ja tean, et ta on kogenud Itaalia sõidumees, kellel on terav jalg olemas. Tartu2024 meeskonnast tooksin esile sellised nimed nagu Aaron Aus ja Romet Pajur. Tiime ei ole palju, aga igas tiimis on keegi, kes jõuab sõita,» nentis Jakin.

«Proloogi puudumine muudab seda, et vahed on veelgi väiksemad ja esimest etappi alustatakse nullist. Proloog annab pildi, kes jõuab ja kes ei jõua, aga esimene etapp on nüüd ikkagi loterii ja särgid jagatakse välja esimese etapi lõpus,» sõnas spordidirektor. Jakin usub, et on palju meeskondasid, kes tahavad esimest etappi grupifiniši peale jätta.

«Meie ülesanne on see, et jooksikute hulka ei saa väga kõvad vennad. Laas on meie «lõpupoiss», aga kunagi ei tea, mis ilm toob. Nagu ikka, on kõige suurem faktor tuul, sest kui on küljetuul, siis võib vabalt terve punt laiali minna. Õnneks meil on piisavalt palju kaarte, et erinevaid lahendusi välja mängida,» selgitas ta.

Laupäeval sõidetakse Tartu linnatänavatel 10,3 km pikkusel ringil kokku 164,8 km. Sealjuures tuleb igal ringil ületada munakividega vürtsitatud tõus, mis on Jakini sõnul hea koht, kus jõuga vahesid tekitada. «Eriti peale tõusu, kus tekib nn kummipaela efekt ehk osa rattureid on alles tõusul, aga esimesed juba laskuvad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles