Naisvõrkpallurid võitsid, mehed said ülikindla kaotuse. Rikberg: näen väljakul palju egosid

Henry Lääne
, Sporditoimetuse juht
Copy
Naiste võrkpallikoondis
Naiste võrkpallikoondis Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Naiste Hõbeliigas ja meeste Kuldliigas olid täna võistlustules Eesti võrkpallikoondised.

Koduseseks EMiks valmistuvad naised alistasid Läti 3:1 (20:25, 25:21, 25:16, 25:21). 

Mängu algus oli kodunaiskonna jaoks ebalev ja nii jäädi 4:8 kaotusseisu, kirjutab võrkpalliliidu koduleht. Läti liidri Paula Nikola Neciporuka serviäss käristas vahe juba 7:13-le. Eesti võitles end Eliise Hollase blokipunktist 15:17 seisuni, ent enamaks jaksu polnud. Geim läks Lätile tulemusega 25:20. Kerttu Laak tõi Eestile avageimis kuus punkti, hädas oldi vastuvõtuga, mis oli vaid 26 protsenti.

Teise geimi alguses saadi kohe hästi minema. Kristiine Miileni rünnakud andsid 5:0 edu, Silvia Pertens tegi seisuks 11:4 ja geimi keskel olid eestlannad Karolina Kibbermanni kavala punkti järel peal 14:6. See vaatus kulges Eesti naiskonna dikteerimisel, geimi lõpus olid blokipunktide järel tablool numbrid 20:11. Lõpus suutsid lõunanaabrid end kolme punkti kaugusele mängida (24:21), ent ei enamat – geim Eestile 25:21. Ka selles vaatuses tõi Laak kuus punkti, sama palju kanti Miileni arvele. Vastuvõtt paranes 45 protsendi peale, rünnak oli 57 protsenti.

Kolmas geim kulges samuti kodunaiskonna jaoks edukalt, Pertensi edukas rünnak andis Eestile 14:9 edu, millele järgnes Laagi serviäss. Otsustavatele hetkedele mindi vastu 21:13 eduseisus, kui eestlannad olid võitnud mängu seni pikima pallivahetuse. Geimi lõpus sai Pertens puhkust ja platsile pääses Nora Lember. Geimi võitis Eesti 25:16. Laak panustas meie parimana viis punkti, vastuvõtt oli koguni 62 ja rünnak 52 protsenti.

Neljas vaatus algas tasavägiselt, Liis Kullerkannu blokk andis Eestile 8:6 edu ning geimi keskpaigas saadi Hollase ässa järel kätte 15:11 eduseis. Läti servivea järel oli Eesti koondis peal 21:17, ent geimi lõpus tulid lõunanaabrid veel kahe punkti kaugusele (22:20), sellele järgnes time-out. Geimi võitis ikkagi Eesti, tulemuseks 25:21.

Eesti naiskonna peatreener Alessandro Orefice ütles, et jääb tulemusega rahule, ent mängupilt vajab veel omajagu parandamist. «Rabedast algusest saan aru, sest see oli suve esimene kohtumine ja saalis oli palju pealtvaatajaid ning selles osas oli oodata, et see algus võib selliselt minna. Aga taas olid mängijad tublid ja tulid sellest auga välja,» sõnas juhendaja.

«Aga me ootame ikka, et vastane ise eksiks. Ma soovin, et oleksime agressiivsemad. Ütlesin, et nad ka naudiksid mängimist, kolmapäeval on juba uus ja tugevam vastane ja uus mäng ning seal on meil võimalus asju parandada.» 31. mail peab Eesti Tartus teise alagrupimängu Austriaga.

Laak oli 23 punktiga (+16) Eesti resultatiivseim, 14 silma (+8) lisas Miilen ja 11 punkti kanti nii Liis Kullerkannu kui ka Silvia Pertensi arvele. Eesti vastuvõtt oli 37, rünnak 44 protsenti, servil löödi seitse ässa ja eksiti üheksal pallingul, blokist saadi 12 punkti (Kullerkannult viis ja Eliise Hollaselt neli).

Läti parimana tõi Neciporuka 17 silma (+14) punkti. Lätlannade vastuvõtt oli 35 ja rünnak 41 protsenti, blokist saadi viis ja servilt üheksa punkti.

Mehed kohtusid peatreeneri Alar Rikbergi ametlikus debüütmängus Soomega, aga see kohtumine läks aia taha. Kaotusnumbrid oli 0:3, Eesti sai geimides vastavalt 17, 16 ja 15 punkti. Mäng kestis vaid üks tund ja 16 minutit.

Rikberg sõnas ETV2 otse-eetris: «Suur üllatus ei olnud. Mullu oli meie ja Soome vahe täpselt sama, kui mõelda sõpruskohtumistele. Minu jaoks on tööpõld see, kuidas osad mängijad platsi peal olid ja mida tegid. Suutsime mängida iga geimi keskpaigani ja siis toimus täielik lagunemine.

See oli ebameeldiv. Paljud ei saa aru, mida tähendab minu võistkonna liikmeks olemine: taktikalise plaani järgimine, otsuste vastu võtmine, meeskondlik mängimine. Ma näen väljakul palju egosid ja päris mitu meest peavad oma filosoofia ümber mõtlema, kui tahavad selles võistkonnas olla. Meil pole maailma kõige tugevamad ja võimsamad võrkpallurid. Peame olema targad ja ühtsed.

Kui olime ees 13:12 või 13:11, siis vastasel polnud mingit paanikat. Nad teadsid oma kvaliteeti ja kus on juurde panna. Kui me olime kolme-nelja punktiga taga, siis oli paanika. Ununes taktika, hakati tegema individuaalseid eksimusi nii blokis kui ka kaitses. Meie lagunemine oli kiire. 

Täna oli platsil rohkem kui üks mees seestpoolt näost valge. Kõrbeti ikka täiega. Loodan, et avamäng võis pinged maha võtta.

Eesti koondis pole sellises koosseisus kunagi mänginud ja midagi pole teha, aga see pole kindlasti see hetk, kus hakata vabandusi mõtlema, et keegi on puudu. Tahan näha, mis seis on meil siis, kui uuesti Soomega kohtume. Meil pole ju palju mängijaid juurde võtta, vastased on ka üsna sarnase näoga, võib-olla on üks mees liitumas.

Kui kedagi kiita, siis on see Karli Allik. Ta tassis meid. Ta tegi täpselt seda, mida tervelt meeskonnalt ootasin. Tõin teda ka vaheaegadel teistele eeskujuks.»

Puudujatest rääkides meenutas Rikberg, et kui ta peatreeneriks sai, helistas ta 31 Eesti mängijale, kellest kolm olid terved ja valmis koondisega liituma. «Tippsportlast koheldakse, eriti välismaal, nagu lihatükki, kes peab oma palga välja teenima,» ütles ta.

Rikbergi sõnul loodab ta Kuldliiga ajal tagasi saada Martti Juhkami, aga ülejäänute puhul ei soovi ta pallurite liiga varajase tagasitoomisega riskida. EM-finaalturniirini on ju mitu kuud aega, pealegi ei taha ta, et ühegi mängija tulev klubihooaeg jääks koondise tõttu poolikuks või sootuks vahele.

Eesti mehed kohtuvad järgmisel nädalal Slovakkia ja Tšehhiga. Esimestega mängitakse 31. mail Tartus, teistega 3. juunil Ostravas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles