Läti pronks rõõmustas ajalugu meenutanud venelast

Henry Lääne
, Sporditoimetuse juht
Copy
Vladimir Krikunov (taga paremal) Riia Dünamo peatreenerina.
Vladimir Krikunov (taga paremal) Riia Dünamo peatreenerina. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Endine Venemaa jäähokikoondise peatreener Vladimir Krikunov märkis Läti MM-pronksi valguses, et ka meie lõunanaabrid õpetasid venelasi hokit mängima.

Läti võitis pronksikohtumises lisaajal 4:3 USAd, kuigi oli mõni minut enne normaalaja lõppu taga 2:3. See on meie lõunanaabrite esimene medal hoki MMilt ning Lätist sai esimene uus medaliriik pärast 2000. aastat, mil Slovakkia võitis hõbeda.

Lätlaste kangelaseks tõusis kaitsja Kristiāns Rubīns, kes viskas otsustava värava ja sai enda nimele ka 3:3 tabamuse. Sealjuures on huvitav märkida, et pronksimäng oli Rubīnsile alles neljas mäng sel MMil ning enne tänast polnud ta kogunud ühtegi resultatiivsuspunkti.

Portaaliga Metaratings vestelnud Krikunov tõdes, et pronks on Lätile silmapaistev tulemus. «Mõelda vaid, et 1,5 miljoni elanikuga riik (tegelikult veidi alla 1,9 miljoni – H. L) alistas USA. Riigi, kus on 360 miljonit inimest (tegelikult umbes 332 miljonit – H. L). Kuidas küll?»

Seejärel meenutas Krikunov, et Lätis hakati hokit mängima varem kui Venemaal ning meie lõunanaabrid hakkasid neist varem MMidel mängima. «Lõppude lõpuks õpetasid ka nemad meid hokit mängima,» kostis ta.

Esimest korda mängis Läti hoki MMil 1933. aastal. Venelased debüteerisid Nõukogude Liidu lipu all aastal 1954, mil neil õnnestus turniir ka kohe võita.

Lõpetuseks tõdes Krikunov, et lätlased väärivad pronksi võitmise eest kiitust ning nad mängisid suurepäraselt. Muide, 73-aastane venelane esindas Läti esiklubi Riia Dünamot nii mängija kui ka peatreenerina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles