Djokovic tegi Prantsusmaa lahtistel poliitilise avalduse. Kas teda karistatakse?

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Novak Djokovic
Novak Djokovic Foto: CHRISTOPHE SAIDI / SIPA

Novak Djokovic otsustas pärast Prantsusmaa lahtiste tennisemeistrivõistluste avaringi võitu esineda poliitilise sõnumiga, mistõttu nõutakse serblasele karistust. 

Maailma edetabelis kolmandal kohal olev Djokovic oli Roland Garrosi avaringis hõlpsa vaevaga 6:3, 6:2, 7:6 (1) üle USAd esindavast Aleksandar Kovacevicist (ATP 114.). Pärast triumfi otsustas serblasest 22-kordne slämmitšempion esineda aga poliitilise avaldusega ja kirjutas kaameraobjektiivile: «Kosovo on Serbia süda. Lõpetage vägivald.»

Nimelt on Kosovo põhjaosas elavate serblaste ja albaanlaste vahel kired taas lõkkele löönud, mistõttu on riigis ulatuslikud meeleavaldused.   

Djokovic on varemgi ennast Kosovo küsimuses positsioneerinud, öeldes, et kuigi ta pole poliitik, teeb ta avaliku elu tegelasena ja Kosovos sündinud mehe pojana kõik endast oleneva, et toetada seal elavaid serblasi. Samas on ta alati lisanud, et on igasuguse vägivalla ja konfliktide vastu. 

Oma hiljutise käitumisega ärritas Djokovic aga Kosovo albaanlasi, kes nõuavad nüüd serblase karistamist, kuivõrd sportlastel ei tohiks olla lubatud poliitiliste seisukohtadega esineda. Vastava pöördumisega esines ka Kosovo Olümpiakomitee president Ismet Krasniqi.

Roland Garrosi korraldav Prantsusmaa Tennise Föderatsioon ei hakanud olukorras esimese hooga seisukohta võtma, vaid märkis, et kuivõrd suure slämmi turniiridel pole reegleid, mida mängijad võivad või ei või öelda, ei hakka nad Djokovici turniirilt kohe eemaldama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles