Soome olümpiakomitee juht: ROK on olnud jahmatavalt venemeelne

Christopher Krutto
Copy
Olümpiarõngad Lausanne'is asuva rahvusvahelise olümpiakomitee kontori ees.
Olümpiarõngad Lausanne'is asuva rahvusvahelise olümpiakomitee kontori ees. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Ukraina sõda on kestnud juba enam kui aasta ning rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) on soovitanud lasta agressorriikide sportlastel neutraalsetena spordiareenidele naasta. Soome olümpiakomitee esimees Jan Vapaavuori ütles otse välja, et ROK hoiab venelaste poolele.

Kuigi mitmed riigid, eriti Euroopas, on venelaste ja valgevenelaste rahvusvahelisse spordiellu naasmise vastu, siis märtsis soovitas ROK, et nad võiksid neutraalsete sportlastena võistlustel osaleda.

«Üldiselt võib öelda, et ROK organisatsioonina ja selle peakontoris Lausanne’is on olnud kogu sõja ajal jahmatavalt venemeelne,» tunnistas Vapaavuori Ilta-Sanomatele antud intervjuus.

«Fakt, et isegi nii karmid piirangud on Venemaa ja Valgevene sportlastele seatud, on osaliselt tänu individuaalsetele riikidele, rahvuslikele olümpiakomiteedele, spordialaliitudele ja Euroopa ministritele, kes on tekitanud sellise surve, et järgitaks karmi joont,» lisas ta.

Ta puudutas ka natuke agressorriikide sportlaste osalemist järgmisel suvel peetaval Pariisi olümpial ning avaldas lootust, et nad suudetakse suurest spordipeost siiski eemal hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles