Alkoholismi ja depressiooniga võitlev kolmekordne olümpiavõitja proovib enesehävituslikust spiraalist pääseda

Postimees Sport
Copy
Adam Peaty
Adam Peaty Foto: Www.imago-images.de/Scanpix

Mitmekordne ujumise olümpiavõitja ja maailmameister Adam Peaty tunnistab, et kuldmedalid ei lahenda probleeme.

28-aastane britt tunnistas juba mõnda aega tagasi, et ta sattus enesehävituslikku spiraali. Peaty on võidelnud nii alkoholismi kui ka depressiooniga. Aprillis jäi sportlane eemale kodustelt meistrivõistlustelt, viidates vaimsetele probleemidele.

«Üks mu hea sõber ütles, et kuldmedal on kõige külmem asi, mida sa kunagi kannad. See on nõnda sellepärast, et arvad, et see lahendab su probleemid. Aga see pole nii,» rääkis Peaty avameelses intervjuus BBC-le.

Mured lõid üle pea kokku mullu. Vigastus süvendas motivatsioonipuudust, samal ajal purunes suhe naisega, kellega saadi 2020. aastal ühine laps. Peatyl diagnoositi aktiivsus- ja tähelepanuhäired (ATH).

Ujuja meenutab, et teatud hetkedel istus õlal justkui väike deemon, kes pani teda oma võimetes kahtlema. «Mõnel võistlusel kõlas mu peas hääl, mis ütles, et «ma ei vääri siin olemist», kuigi olen näinud üle kümne aasta tohutult vaeva,» rääkis Peaty.

Nüüd on olukord paranenud. «Võtsin pausi, sest ajasin pidevalt taga kuldmedaleid ja maailmarekordeid. Vaatasin tulevikku ja mõtlesin, kas need asjad teevad mu elu kuidagi paremaks. Vastus oli ei,» arutles Peaty.

«Vajan aega, et aru saada, kes ma olen ja mida elult tahan. Siis võib jälle kuldmedalist mõelda. Loodetavasti, kui pääsen tuleval aastal [Pariisi] olümpiale, on mu mõttemaailm paigas. Tahan olla eelkõige õnnelik.»

Peaty auhinnakapis on kahvatumate autasude kõrval kolm olümpiakulda, kaheksa MM-tiitlit ja 16 pikaraja EMi esikohta. Tema nimele kuuluvad 50 ja 100 meetri rinnuliujumise maailmarekordid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles