Eesti parim meestennisist näitab head tennist ja tõuseb karjääri parimale edetabelikohale

Henry Lääne
, Sporditoimetuse juht
Copy
Targalt töötav Mark Lajal ronib arenguredelil järjest kõrgemale.
Targalt töötav Mark Lajal ronib arenguredelil järjest kõrgemale. Foto: Morelosopen/Instagram

Eesti parim meestennisist Mark Lajal (ATP 311.) on USAs Little Rockis jõudnud nelja parema hulka.

Lajal osaleb taas Challenger sarja turniiril, alistades veerandfinaalis 7:6, 6:2 Aziz Dougazi (ATP 220.). Järgmises mängus astub talle vastu Antoine Escoffier' (ATP 202.) ja Thai Son Kwiatkowski (ATP 646.) lahingu võitja.

Edukas esinemine tõstab Lajali järgmises ATP edetabelis 300 parema sekka. Jooksvas pingereas on eestlane karjääri parimat kohta tähistaval 270. positsioonil ning poolfinaali võiduga tõuseks ta paarkümmend kohta.

Õnnestuks Lajalil Little Rockis triumfeerida, oleks tal pingereas 238 punkti ja see tõstaks ta umbes 230. kohale.

Meeste tennise hierarhia

Rahvusvahelise meeste tennise tasemed jagunevad jämedalt kolmeks, Mark Lajal püüab praegu sinilindu peamiselt hierarhia keskmises osas. Ent avame süsteemi veidi detailsemalt.

Kõige madalama taseme hooaega läbivat karusselli nimetatakse ITF-tuuriks. Lajalil õnnestus mullu ses konkurentsis võita M15 ja M25 kategooria turniire. Võistluste juures olevat arvud tähistavad maksimaalselt teenitavaid punkte.

Teisel tasemel on ATP Challenger, kus on viis kategooriat: 50, 75, 100, 125 ja 175. Lajal oli Mehhikos edukas neist teisel. Tasub aga märkida, et alati ei pruugi kõrgeimate punktidega mõõduvõttudel olla tugevaim konkurents.

«Oleneb nädalast, turniirist ja asukohast. Näiteks mõnda kaugemasse paika ei pruugi kõik minna,» selgitas Lajal veidi enam kui kuu tagasi Postimehele.

Kõige tipus on ATP-tuur. Alates madalamast peetakse hooaja jooksul 250, 500 ja 1000 kategooria turniire. Nii-öelda kuningad on neli suurt slämmi, kõrgelt hinnatakse ka aastalõputurniiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles