Karjääri parima tulemuse teinud Eesti esireket jõudis finaali ja teeb maailma edetabelis võimsa tõusu

Christopher Krutto
Copy
Mark Lajal tõuseb järgmisel nädalal maailma edetabelis 250 parema sekka.
Mark Lajal tõuseb järgmisel nädalal maailma edetabelis 250 parema sekka. Foto: Foto: Karl Toomsoo

Eesti parim meestennisist Mark Lajal (ATP 311.) jõudis USAs Little Rockis toimuval ATP Challenger turniiril finaali.

Lajal kohtus poolfinaalis prantslase Antoine Escoffier'ga (ATP 202.). Avaseti võitis prantslane 6:4, kuid siis suutis Lajal oma paremuse mängu panna. Teise seti võitis Eesti esireket 6:3 ja kolmanda 6:2 ning kindlustas sellega koha finaalis. Seal läheb ta vastamisi kas Adam Waltoni (ATP 288.) või Beibit Žukajeviga (ATP 325.).

See tähendab, et Lajal tõuseb maailma edetabelis vähemalt umbes 250. koha peale, mis tähistab tema jaoks ka uut karjääri parimat kohta. Kui tal peaks õnnestuma triumfeerida ka finaalis, terendaks koht maailma parema 230 mängija hulgas.

Ühtlasi on tegu esimese korraga, kui Lajal on Challenger-taseme turniiril finaali jõudnud.

Meeste tennise hierarhia

Rahvusvahelise meeste tennise tasemed jagunevad jämedalt kolmeks, Mark Lajal püüab praegu sinilindu peamiselt hierarhia keskmises osas. Ent avame süsteemi veidi detailsemalt.

Kõige madalama taseme hooaega läbivat karusselli nimetatakse ITF-tuuriks. Lajalil õnnestus mullu ses konkurentsis võita M15 ja M25 kategooria turniire. Võistluste juures olevat arvud tähistavad maksimaalselt teenitavaid punkte.

Teisel tasemel on ATP Challenger, kus on viis kategooriat: 50, 75, 100, 125 ja 175. Lajal jõudis USAs finaali neist teisel. Tasub aga märkida, et alati ei pruugi kõrgeimate punktidega mõõduvõttudel olla tugevaim konkurents.

«Oleneb nädalast, turniirist ja asukohast. Näiteks mõnda kaugemasse paika ei pruugi kõik minna,» selgitas Lajal veidi enam kui kuu tagasi Postimehele.

Kõige tipus on ATP-tuur. Alates madalamast peetakse hooaja jooksul 250, 500 ja 1000 kategooria turniire. Nii-öelda kuningad on neli suurt slämmi, kõrgelt hinnatakse ka aastalõputurniiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles