Fantastiline! Eesti esireket Lajal võitis karjääri suurima tiitli (1)

Henry Lääne
, Sporditoimetuse juht
Copy
Mark Lajal
Mark Lajal Foto: Karl Toomsoo

Eesti meeste tennise esireket Mark Lajal (ATP 311.) kohtus USAs Little Rockis ATP Challengeri turniiri finaalis Beibit Žukajeviga (ATP 325.) ja võitis.

Avaseti võitis mais 20-aastaseks saanud Lajal 6:4, saavutades otsustava murde viimases geimis. Eestlane servis setis viis ässa vastase ühe vastu, võitis tervelt 75 protsenti esimese servi punktidest ning tema esimese servi õnnestumisprotsent oli 74. Viimane on eriti märkimisväärne, kuna Žukajevil oli see kõigest 49 protsenti.

Tasub märkida, et ka Lajali teine serv töötas väga hästi. Ta ei teinud ühtegi topeltviga ning võitis 71 protsenti teise servi punktidest. Vastase vastav näitaja oli 47 protsenti. Žukajev ei saanud avasetis ühtegi murdepalli ja Lajal ründas hästi tema teist servi: vastuvõtul võitis meie mees 53 protsenti Kasahstani tennisisti teise servi punktidest.

Teine sett oli samuti tasavägine. Seisul 4:4 murdis Žukajev Lajali pallingu, misjärel palus kasahh väljakule arsti. Tohterdamine ei kestnud kaua ning seti kümnes geim oli tõeline põnevuslahing. Žukajevil oli kaks settpalli, ent Lajal ei andnud alla ning suutis geimis realiseerida oma kolmanda murdevõimaluse.

Järgmine geim kuulus kindlalt servinud Lajalile ning eestlase 6:5 eduseisul palus Žukajev taas väljakule arsti. Paus ei kestnud kaua ning mängu viimases geimis murdis Lajal vastase pallingu ja triumfeeriti Little Rocki turniiri võitjaks.

Statistikast torkab silma, et ka teises setis oli Lajali esimese servi õnnestumisprotsent vastasest märksa etem: 73 vs. 50. Lisaks, kui eestlane võitis esimese servi punktidest 79, siis Žukajev 61 protsenti.

See oli Lajali esimene võit Challengeri turniiril. Järgmises, 12. juunil ehk pärast Prantsusmaa lahtiseid avaldatavas maailma edetabelis tõuseb ta praeguse seisuga 229. kohale.

Endise moto- ja jetisportlase Mart Lajali poeg on üles antud homme USAs Tyleris algavale Challengeri turniirile, kus ta loositi avaringis vastamisi prantslase Antoine Escoffier'ga (ATP 202.). Mehega, kelle ta alistas Little Rocki poolfinaalis 4:6, 6:3, 6:2.

Praegu pole teada, kas Lajal osaleb turniiril või mitte. Olgu märgitud, et Little Rock on Tylerist nelja tunni pikkuse autosõidu kaugusel.

Meeste tennise hierarhia

Rahvusvahelise meeste tennise tasemed jagunevad jämedalt kolmeks, Mark Lajal püüab praegu sinilindu peamiselt hierarhia keskmises osas. Ent avame süsteemi veidi detailsemalt.

Kõige madalama taseme hooaega läbivat karusselli nimetatakse ITF-tuuriks. Lajalil õnnestus mullu ses konkurentsis võita M15 ja M25 kategooria turniire. Võistluste juures olevat arvud tähistavad maksimaalselt teenitavaid punkte.

Teisel tasemel on ATP Challenger, kus on viis kategooriat: 50, 75, 100, 125 ja 175. Lajal oli Mehhikos edukas neist teisel. Tasub aga märkida, et alati ei pruugi kõrgeimate punktidega mõõduvõttudel olla tugevaim konkurents.

«Oleneb nädalast, turniirist ja asukohast. Näiteks mõnda kaugemasse paika ei pruugi kõik minna,» selgitas Lajal veidi enam kui kuu tagasi Postimehele.

Kõige tipus on ATP-tuur. Alates madalamast, peetakse hooaja jooksul 250, 500 ja 1000 kategooria turniire. Nii-öelda kuningad on neli suurt slämmi, kõrgelt hinnatakse ka aastalõputurniiri.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles