Suri esimesena maagilise 10 sekundi piiri alistanud sprinter

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Jim Hines võitmas Mehhiko olümpial maailmarekordiga kuldmedalit.
Jim Hines võitmas Mehhiko olümpial maailmarekordiga kuldmedalit. Foto: imago sportfotodienst via www.imago-images.de

Kergejõustikuüldsus on leinas, sest laupäeval kustus 76-aastaselt sprindi olümpiavõitja ja endise maailmarekordimehe Jim Hinesi eluküünal.

Hines polnud mitte pelgalt niisama endine maailmarekordimees, vaid ameeriklane oli omal ajal esimene välejalg, kes alistas 100 meetris maagilise 10 sekundi piiri. 1968. aasta USA meistrivõistlustel mõõdeti talle käsiajavõtuga 9,9. 

Tema suurim triumf pärineb sama aasta oktoobrist, kui Mehhiko olümpial krooniti ta 9,95ga olümpiavõitjaks. Kuldmedali sai ta kaela ka 4 x 100 meetri teatejooksus.

Kuigi esialgu polnud selge, kas olümpial joostud 9,95 tähistab ka uut maailmarekordit, siis pärast omavahelist arupärimist otsustas Maailma kergejõustikuliit, et elektroonilise ajavõtuga 9,95 on nende silmis kiirem kui käsiajavõtuga 9,9 sekundit.

See tippmark joosti üle alles 15 aastat hiljem, kui Calvim Smith sai 1983. aastal kirja 9,93. 

Kusjuures, Hinesi sportlaskarjäär ei alanud ega lõppenud teps mitte kergejõustiklasena.

Kuigi 17-aastaselt oli ta juba maailma 20 kiireima jooksa seas, siis mehe esimene armastus olevat olnud pesapall, kust ta teraste treenerite abil jooksumaailma üle meelitati. 

Pärast 1968. aasta Mehhiko olümpiat otsustas välejalg ennast proovile panna Ameerika jalgpalliliigas NFL, kus ta valiti Miami Dolphinsi poolt draft'i kuuendas raundis. Kuigi Hinesil õnnestus vöö vahele saada kokku 11 kohtumist, siis soovitud läbilöök jäi mehel seal ikkagi tegemata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles