Ümber jagatud kohad: Eesti tiim kestvusratsutamise MM-il neljas

Ratsutamine.postimees.ee
Copy
Fotol meeskondliku kulla saavutanud Pransusmaa tiimi sportlased
Fotol meeskondliku kulla saavutanud Pransusmaa tiimi sportlased Foto: Jon Stroud/FEI / Jon Stroud

Veebruaris Araabia Ühendemiraatides toimunud kestvusratsutamise MM-i võitjameeskonna Bahreini tulemus on pärast ühe hobuse positiivse dopinguproovi kinnitamist tühistatud. Uute tulemuste kohaselt läheb meeskondlik kuld Prantsusmaale, teiseks tõuseb Portugal, Itaalia kolmandaks ja Eesti tiim liigub samuti ühe koha võrra üles, olles lõplikus arvestuses meeskondlikult neljandal kohal.

Positiivse dopinguproovi andis Bahreini tiimi kolmandana lõpetanud, ja individuaalses arvestuses 18. koha saavutanud, hobune Hera Durances, kellega sõitis sportlane Abdulrahman Mohammed Alzayed. FEI tribunal kinnitas võistluspaari diskvalifitseerimist ja sportlasele määrati kaheksateistkümnekuuline võistluskeeld ning rahaline trahv. Võistluste ajal tehtud dopinguproov osutus positiivseks, kuna hobuse verest leiti anaboolseid steroide (stanozolol ja 16-beta-hydroxystanozolol), mida kasutatakse sooritusvõime parandamiseks ja lihaste arendamiseks.

Bahreini võistluspaari diskvalifitseerimine tähendab, et meeskonnast sai tulemuse kirja vaid kaks võistluspaari. Meeskondliku tulemuse jaoks peab aga minema arvesse kolme parima tulemus. Seega ei õnnestunud Bahreini meeskonnal tulemust kirja saada. Meeskondliku kulla saanud Prantsusmaal on kestvusratsutamises võite varasemaltki, kuid viimane neist ulatub aastasse 2006.

FEI-l on ette tähtud tugev reeglistlik ja protseduurid selleks, et tagada aus ja puhas sport. Enne kõiki meistrivõistlusi ja mänge levitab FEI sportlastele, võistusmeeskondadele ja riikide ratsaliitudele spetsiaalset

“Dopingu ja ravimi kontrolli juhendit” (Doping & Medication Control Guides), mis on loodud selleks, et tõsta asjaosaliste teadlikkust dopingust, selgitada protsesse ja vältida teadmatusest põhjustatud positiivseid proove.

Spetsiaalselt Butheebi MM-iks valminud juhendis on selgesõnaliselt välja toodud, et võistluste ajal toimub põhjalik dopinguproovide võtmine ja rõhutab, et kogu vastutus postiivse dopinguproovi korral lasub sportlastel ja toob positiivse proovi korral sportlasele kaasa tõsised tagajärjed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles