Taaramäel avastati mononukleoos

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Taaramäe
Rein Taaramäe Foto: Reuters/ScanPix

Eesti parimal jalgratturil Rein Taaramäel avastati mononukleoos ning sportlane peab nüüd treeningutes paarinädalase pausi tegema. Järgmise võistlusstardi loodab Taaramäe teha aprilli lõpus.

«Välja tuli see pärast Pariis-Nice’i velotuuri, kui mulle tehti vereproov, mille tulemus oli suur arusaamatus. Kuna ma ei sõitnud seal üldkokkuvõttes kõrge koha peale, siis ma ei pingutanud igapäevaselt maksimaalselt, kuid ikkagi oli palju punavereliblesid kadunud,» märkis Taaramäe. «Reedel sain testi tulemused teada ning siis selgus, et mul on mononukleoos.»

Taaramäe ise arvab, et haiguse sai ta pärast Andaluusia velotuuri. «Arvatavasti korjasin ma selle lennujaamast ülesse. Päev pärast tuuri oli enesetunne hea, kuid kaks päeva hiljem olin kui puuga pähe saanud. Õnneks sain õigel ajal jaole ning praegu tuleb selline kümnepäevane puhkus,» sõnas Taaramäe. «Tulin kohe ka Prantsusmaalt ära, kuna seal on ilm ilus ja oleksin seal iga päev trennis, kuid Eestis praegu väga rattaga välja ei kutsu.»

Sportlane ise usub, et võistluspaus kujuneb praegu natuke rohkem kui kuu aja pikkuseks. «Aprilli lõpus peaksin tegema esimese võidusõidu. Kuna minu hooaja põhieesmärk on Tour de France, siis pole mul praegu kuhugi kiiret. Arvan, et teen aprilli lõpuni Eestis trenni. Kui kõik läheb nii nagu vaja, siis võib suve silmas pidades praegune olukord isegi kasuks tulla.»

Mononukleoos on Epstein-Barri viiruse põhjustatud, süljega leviv nakkushaigus, millele on iseloomulik halb enesetunne, palavik, kurguvalu ning kaela, kukla ja kaenlaaluste lümfisõlmede suurenemine.

Mononukleoos levib inimeselt inimesele peamiselt sülje kaudu. Nakatuda võib näiteks suudlemisel – sellest ka haiguse ingliskeelne rahvapärane nimetus kissing disease –, samuti teiste inimestega samast pudelist või tassist juues.

Tippsportlase puhul on mononukleoos seetõttu ohtlikum kui tavainimesel, et uuesti treenima tohib hakata alles siis, kui haigus on organismist täielikult kadunud, vastasel juhul võivad tagajärjed olla nukrad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles