Dopingukaristusest naasnud Heiki Nabi võitis Leedus turniiri

Henry Lääne
, Sporditoimetuse juht
Copy
Heiki Nabi Leedus poodiumi kõrgeimal astmel.
Heiki Nabi Leedus poodiumi kõrgeimal astmel. Foto: Leedu maadlusliidu Facebooki lehekülg

Kreeka-Rooma maadleja Heiki Nabi, kes võistles kehakaalus kuni 130 kg, võitis Leedus Druskininkai Cupi.

Tegemist oli 38-aastase kahekordse maailmameistri ja olümpiahõbeda esimese võistlusega pärast dopingukaristuse kandmist. 2021. aasta veebruaris teatati, et tema dopinguproovist leiti letrosooli. Nabi on keelatud aine teadlikku kasutamist alati eitanud.

Rahvusvaheline Spordikohus (CAS) jättis Nabile määratud keelu jõusse põhjusel, et lubamatu näidu tekkepõhjust ei olnud võimalik tõendada, kuid rõhutas samas: «Paneel mõistab seesuguse tulemuse keerukust. Kaebaja on maailmaklassi sportlane, usaldusväärne tunnistaja ja kahetsusväärne ohver olukorras, kus on kindlaks tehtud tahtmatu väikese koguse letrosooli tarvitamine, mille allikas on teadmata. Ta maksab ränka hinda juhuslike asjaolude eest, mis võisid, aga ei pruukinud olla tema kontrolli alt väljas, kuid teda ei tohiks nimetada petturiks ega keelatud ainete tarvitajaks.»

Tänavu märtsis teatas Nabi, et naaseb tippsporti. «Ma kaotasin ebaõiglaselt oma karjääri tipus kaks aastat ja ühed olümpiamängud, kuid kõige selle kiuste tahan oma unistuse ellu viia. Olen teadlik, et see nõuab väga palju tööd,» märkis ta.

Nabi treeneri Ivar Kotkase sõnul on maadleja eesmärk pääseda Pariisi olümpiale. «Esimene võimalus selleks on kuue kuu pärast Serbias toimuvatel maailmameistrivõistlustel, kus jagatakse välja viis olümpiakohta,» avaldas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles