Peasekretär Eesti naiste tennise tulevikust: mängijate tehast meil pole

Karl Mihkel Eller
Copy
Allar Hint ja Anett Kontaveit teisipäeval Tallinnas Fotografiskas pressikonverentsil
Allar Hint ja Anett Kontaveit teisipäeval Tallinnas Fotografiskas pressikonverentsil Foto: Teele Toova / Postimees

Eesti Tennise Liidu peasekretär Allar Hint möönis, et pärast Anett Kontaveidi karjääri lõpetamist jäävad tipptasemel Eesti naistennisistide read hõredaks. Hint loodab, et Kontaveit saab tulevikus peale inspireerimise ka oma kogemusi noortele mängijatele jagada.

«Anett on olnud [Eesti] tennisesaadik maailmas aastaid. Loomulikult hakkasime ka ise mõtlema, et vigastus oli teda kaua vaevanud ja kui kaua keha vastu peab. Eks valmistad ennast selliseks uudiseks ette, kuid lõpuks on see ootamatu ja emotsionaalselt raske kõigile,» ütles Hint ajakirjanikele. Ta lisas, et kuulis Kontaveidi otsusest mõni päev tagasi.

Üks põletav küsimus on, mis saab Eesti naiste tennisest edasi. Hint loodab, et tulevikus tõuseb esile mõni eestlanna, kes hakkaks mängima suure slämmi turniiride tasemel. Päikesekiir paistab aga meeste tennisest, sest ilmselt pääseb õige pea ATP karussellile Mark Lajal (ATP 233.), kes võiks Hindi arvates tekkivat tühimikku täita.

«Kõigi [noorte] (nais)mängijate puhul on vaja teatud samme teha. Nagu Anett ka pressikonverentsil ütles, ei ole mõtet kellelegi pinget peale panna, et nüüd ja kohe ja sealt kindlasti tuleb. Igaüks peab iga päev oma asja tegema. Kui kõik läheb hästi ja on natuke õnne, siis täidetakse need augud,» ütles Hint. Ta ei karda, et naiste tipptennis vajub Eestis varjusurma.

Kuigi tenniseliit aitab esile kerkivaid noori nõuga, pole Eestis konkreetset programmi uute tennisetähtede kasvatamiseks. Praegusedki noored, kes on kõrgemale tasemele jõudnud, tegid olulise arenguhüppe piiri taga.

Hindi arvates ei peakski Eestis tennisiste tootma, nagu tehakse näiteks mõnes Kesk-Euroopa riigis. «Kindlasti pole asi tootlikkuses, seda tagada pole kuskilt pidi võimalik. Meil ei ole tehast, see on paljuski rätsepatöö, millega tuleb tegeleda,» arvas Hint.

Kontaveit on olnud inspiratsiooniks tuhandetele Eesti tennisistidele. Hint usub, et ühel või teisel moel jätkab Kontaveit Eesti tennises ka tulevikus. Pressikonverentsil võttis ta Kontaveidi käest vastu reketi, millega Eesti esitennisist mängis oma viimastel suure slämmi turniiridel. Seda reketit saab peagi näha Tartus Eesti spordimuuseumis. Trofeed vastu võttes vihjas Hint, et Kontaveit võiks tulevikus olla noorte tennisistide mentor või spordipsühholoog. Just viimasel erialal omandab ta bakalaureusekraadi kaugõppes USAs Indiana ülikoolis.

«Ehk saaks tema inspiratsiooni keerata ka rohkem kontaktseks, et ta saaks mingi aeg noorematele oma lugu rääkida. Rääkida, mida selleks on vaja teha, millest loobuda. Mida kõike on vaja teha, et mängida lõpuks suurel slämmil,» vihjas Hint tulevikuplaanidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles