Peatreener Häberli: juba vahetused näitasid, kui vapralt tegelikult tahtsime mängisida

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Thomas Häberli.
Thomas Häberli. Foto: Liisi Troska/jalgpall.ee

Kuigi Eesti jalgpallikoondisel tuli kodusel Lilleküla staadionil tunnistada Belgia selget 3:0 paremust, nägi peatreener Thomas Häberli kohtumises ka palju positiivset.

«Alustasime kohtumist tegelikult hästi, aga siis tulid need kaks väravat, mis tulid liiga kergelt,» alustas peatreener mängust rääkimist. 

«Meie tegime avapoolajal viis lööki, vastased kolm, kuid just nemad lõid kaks väravat. 0:2 pealt riietusruumi minna oli valus, sest väärisime paremat, kuid mis teha. Romelu Lukaku on Romelu Lukaku,» keritas juhendaja Milano Interi ründaja ees kaabut. 

«Teisel poolajal jätkasime üritamist ning tõime isegi lisaründaja väljakule, kuid ei suutnud ise väravat lüüa,» viitas ta Markus Poomi asendamisele Henri Anieriga 61. minutil.

Tegelikult tegi Häberli ka teise ründava vahetuse, kui saatis 79. minutil äärekaitsja Taijo Teniste asemel väljakule Sten Reinkorti, kes, tõsi, jäigi tegutsema äärele/äärekaitsesse.

Pealtnäha kummalist lüket selgitas juhendaja nõnda: «Tahtsime lüüa väravat, seega ma ei too väljakule ju kaitsjat. 0:2 pealt veel üks kaitsja tuua ei ole minu jaoks loogiline. Tahtsime lüüa 1:2, kuid selleks oli vaja võtta riske: seega proovisime Vlasi [Sinyavskyit] ja Sten [Reinkorti] äärtel. Seegi näitab, kui vapralt me tegelikult tahtsime mängida, mitte lihtsalt leppida 0:2 kaotusega, ent lõpuks oli ikkagi Belgia see, kes lõi ise kolmanda.»

Lisaks avaldas Häberli, et lihasprobleemi tõttu polnud tal võimalik täna kasutada Konstantin Vassiljevit. «Asi pole liiga tõsine ning kui see olnuks hooaja viimane mäng, siis me ehk proovinuks, kuid üldiselt on meil põhimõte, et kasutame ainult 100% terveid mehi, et austada klubisid,» sõnas ta.

Belgia pole ainult Lukaku 

Naastes mängu kangelase ehk kaks väravat löönud Lukaku juurde, siis ta ongi Häberli sõnul lihtsalt nõnda hea kaliibriga ründaja, et kasutab oma võimalused ära. Küll ei tähenda see, et mängule vastu minnes tuleks ainult edurivimehele keskenduda. 

«Lukaku on tõepoolest imeline ründaja, kuid kui sa keskendud ainult temale, otsustavad hoopis teised mehed mängu. Sul tuleb kaitsta ikkagi tiimina, sest Belgia pole ainult Lukaku. Neil on ka teisi väga häid mängijaid, kes löövad ise selle värava, kui sa ainult Lukakule keskendud,» selgitas juhendaja.

Kuigi lõpptulemus 0:3 näol midagi positiivset ei pakkunud, nägi Häberli matšis siiski ka head. Seda ennekõike viisil, kuidas meeskond võitles ning esimesel poolajal ka esines. 

«Selles mõttes oleme pettunud, sest pärast 30. minutit oli tõepoolest tunne, et midagi on võimalik,» viitas ta alguse heale kaitsetööle. «Ent siis tulid need väravad, väga kergelt. Samas, see viis, kuidas me mängisime oli positiivne. Me lõime [tavapärasest] rohkem võimalusi ja seda tipptiimi vastu - vastas polnud Rootsi või Austria. Me olime ikkagi mängus sees ja selle üle võime uhked olla.»

Paraku jäi Eestile sellest koondiseaknast näppude vahele pelgalt üksainus viigipunkt, mis esialgu just suunurki tõstma ei pane. Pikemal vaagimisel tõdes Häberli siiski, et teatud määral peab selle üle siiski rahule jääma. 

«Belgia vastu ei saagi oodata, et me võidaks. Aserite vastu tahtsime mõistagi võitu, kuid saime punkti. Nüüd tuleb lihtsalt oodata sügist, et sealsetest võimalustest paremini kinni haarata,» lõpetas Häberli.

Standings provided by Sofascore

Mets: teine ja kolmas värav oli meie kingitus vastasele

«Kurb emotsioon. Kui vaadata teist ja kolmandat väravat, siis need olid küllaltki kingitused. Mõlemal puhul oli viis sekundit enne väravat pall meie käes. Me pidanuks tegema targemaid otsuseid ja nendest väravatest on kahju.

Esimene värav oli küllaltki meisterlik sooritus. Ma ei tea, kuidas [Romelu] Lukaku sai sellele varba vahele. Meil läksid positsioonid natukene sassi, kastis tekkis väike ruum ja väga meisterlik sooritus. Tuleb kaabut kergitada vastase ees.

Aga see, et teine kohe otsa tuli ning kolmaski siin mängu lõpus: need polnud need, kus vastane pidi midagi väga erilist tegema, et väravat lüüa. Sellisel tasemel ei saa selliseid eksimusi lubada. 

Küll annab järgmisteks mängudeks julgust see, et suutsime palliga kohati pressingu alt ennast välja mängida ja jõudsime ka nende värava alla. Kahjuks ühtegi head võimalust seal täna aga ei tekkinud.»

Karol Mets (paremal).
Karol Mets (paremal). Foto: Madis Veltman

Mattias Käit: see ongi Belgia tänane tase

«Tunded on kehvad. Esimene poolaeg saime mingites olukordades küll jooksma, kuid olime pigem rohkem kaitses. Poolaja lõpus lasime oma vigadest Belgial kaks tükki ära lüüa.

Teisel poolajal polnud meil enam midagi kaotada: proovisime kuidagi peale minna. Press oli aga ligadi-logadi, mistõttu ei õnnestunud meil nende sööduliine täielikult kinni panna. Aga see on muidugi ka Belgia tänase päeva tase.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles