ENPA resolutsioon kutsub üles mitte lubama Venemaa ja Valgevene sportlasi Pariisi olümpiamängudele

Postimees Sport
Copy
Pariisi olümpiamängudel ei soovita näha agressorriikide sportlasi.
Pariisi olümpiamängudel ei soovita näha agressorriikide sportlasi. Foto: ZUMA Press Wire/Mickael Chavet/Scanpix

Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Eesti delegatsioon osales täna ENPA täiskogu töös Strasbourgis, kus ühe peateemana arutati Venemaa ja Valgevene sportlaste osalemist 2024. aastal Pariisis toimuvatele olümpiamängudel.

ENPA kiitis heaks resolutsiooni, milles kutsub Rahvusvahelist Olümpiakomiteed keelama kõigil Venemaa ja Valgevene sportlastel osaleda Pariisi olümpiamängudel ja paraolümpial ning muudel suurtel spordiüritustel senikaua kuni Venemaa agressioonisõda kestab.

ENPA Eesti delegatsiooni juht Liisa Pakosta nõudis oma kõnes assamblee ees esinedes täielikku toetust Ukraina spordiringkonnale ning Venemaa ja Valgevene sportlaste ja ametnike olümpiamängudele mitte lubamist. Ta kutsus Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) esindajaid, spordiavalikkust ning alaliite üles väljendama selget vastuseisu ROKi seisukohale lubada agressiooniriigi sportlastel eelseisvatel olümpiamängudel osaleda.

«Ukraina vabadusvõitlus on meie võitlus. Mõrvatud Ukraina lapsed on meie lapsed. Seda ei tohi unustada ning meie vastus Venemaa agressioonisõjale peab kehtima ka Pariisi olümpiamängudel,» ütles Pakosta.

Ta lisas, et Venemaa jätkab spordi kasutamist propaganda eesmärkidel ja meenutas, et paljud Venemaa ja Valgevene sportlased on ka avalikult sõjale toetust avaldanud. Pakosta meenutas kolleegidele Venemaa Maadlusföderatsiooni presidendi Mihhail Mamiašvili hiljutist valmisolekut sõidutada Venemaa koondis tankidega Pariisi olümpiamängudele. «Peame talle ütlema - te ei ole teretulnud, jääge oma tankidega koju,» ütles ta. «Vaikus ja neutraalsus Venemaa ja Valgevene sportlaste osalemise küsimuses on tegelikult Venemaa vaenuliku propaganda levitamine ja tähendab Putini toetamist,» lisas Eesti delegatsiooni juht.

Lisaks Liisa Pakostale osalesid assamblee töös Eesti delegatsiooni liikmed Aleksei Jevgrafov ja Eerik-Niiles Kross.

ENPA on Euroopa vanim rahvusvaheline parlamentaarne assamblee, mille esimene istung toimus 1949. aasta 10. augustil. Sel aastal täitus Eestil 30 aastat assamblee töös osalemist. Eesti liitus Euroopa Nõukoguga 14. mail 1993. aastal.

Euroopa Nõukogu roll on kaitsta liikmesriikide põhiväärtusi - inimõigusi, õigusriigi printsiipe ja demokraatiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles