VIDEO Lootusetust seisust välja roninud Eesti koondis jõudis Hõbeliiga finaali!

Postimees Sport
Copy
Eesti võrkpallinaiskond.
Eesti võrkpallinaiskond. Foto: Margus Ansu

Austrias Grazis peetaval naiste võrkpalli Euroopa Hõbeliiga finaalturniiril alistas Eesti poolfinaalis 3:1 Portugali (29:27, 25:22, 18:25, 26:24).

Eestlannad alustasid matši veidi paremini, pääsedes juhtima 6:2 ja 14:10. Geimi teine pool kulges aga võrdsete heitluses. Portugalil oli kasutada ka kolm geimpalli, kuid meie naistel oli vastus olemas. Pingeline lõpp kallutati enda kasuks 29:27.

Teises vaatuses haaras esiti kerge initsiatiivi Portugal, ent seisult 8:10 teenis Eesti kuus punkti järjest ning sellest lõpuks piisaski. Vastased vähendasid paaril korral vahe veel minimaalseks, kuid lõpuks panime oma paremuse maksma 25:22.

Kolmas geim hakkas varakult kiiva kiskuma. Võrdset mängu jagus kuni seisuni 9:10. Siis sai Portugal järgnevast seitsmest punktist kuus ja vormistas lõpuga 25:18 paremuse. 

Vastased haarasid ohjad ka neljandas vaatuses. Eestlannad jäid 13:21 ja 14:22 kaotusseisu ja paistis, et geim libiseb käest, aga... Meie naised ei andnud alla! Pealtnäha lootusest olukorrast õnnestus oma paremus 26:24 maksma panna ja mäng 3:1 võita!

Peatreener Alessandro Orefice oli pärast võitu mõistagi rõõmus. «Olen siiani veidi segaduses, tunnen mängujärgset pingelangust. See tiim on perekond ja saavutasime koos ajaloolise tulemuse. Olen uhke tüdrukute ja oma abiliste üle. Kannan Eesti lippu oma särgil uhkusega,» ütles ta pressiteates.

Orefice tunnustas seejärel oma mängijaid. «Kui noored teevad kõvasti tööd ja sellises mängus platsil olla on suur asi, nad said hästi hakkama,» kommenteeris ta esmalt Kätriin Põllu ja Nora Lemberi esitust. «Nora tuli sisse ja ründas julget ja servis hästi, Kätriinil on palju kvaliteeti ja nad mõlemad näitasid, et nad on platsil olemise ära teeninud.»

Juhenda sõnul ei kaotanud ta usku ka rasketel hetkedel ja püüdis seda ka mängijatele edasi anda: «Täna nägin vist esimest korda nende silmades, et ka nemad usuvad. Nad jätkasid surumist ja tuul pöördus.»

Peatreener kiitis Eesti blokki ja ka kogenumaid mängijaid. «Olime blokis head, saime sealt 15 punkti. Olen väga õnnelik Nette esituse üle – ta võeti servil sihtmärgiks, aga sai hästi hakkama. Samuti kiidan Kadri Kangrot, kes võttis liberona palju vastutust. Kõik tegid täna hea mängu – alustades sidemängijast (Karolina Kibbermann) kuni Kertu Laagini. Samuti temporündajad [Kadi Kullerkann ja Eliise Hollas] ning Silvia Pertens tegi imelise esituse. Aga nüüd pole nautimiseks palju aega, peame homseks valmistuma,» lisas Orefice.

Laak kerkis Eesti resultatiivseimaks 24 punktiga (+17). Pertens lisas 14 (+10), Liis Kullerkann 13 (+12) ja Nette Peit 7 (+3) silma. Eestlannade vastuvõtt oli 35 protsenti, rünnakuid lahendati 33-protsendiliselt. Blokist teeniti 15 punkti (5 blokki pani Laak ja 4 Kullerkann), servil löödi 3 ässa ning eksiti 14 pallingul.

Portugali rünnakuid vedas 22 punktiga (+17) Maria Lopes, 17 silma (+14) panustas Helna Katia Oliveira. Portugali vastuvõtt oli 40 ja rünnak samuti 40 protsenti, blokist saadi 9 ja servilt 5 punkti (14 viga).

Eesti ootab finaali vastast kell 21.20 algavast Austria ja Montenegro duellist. Esikohamatš algab homme kell 21.20. Võitja pääseb järgmiseks aastaks Kuldliigasse. Lisaks kaasneks triumfiga 50 000 euro suurune preemia.

«Oleme sel nädalal trennis korralikult töötanud nii palliga kui ka füüsilise konditsiooni osas, ja ka vastase mänguga põhjalikult tutvunud. Kõik mängijad on positiivselt meelestatud ja õnnelikud, et nad siin on. Olen püüdnud neile rõhutada, et finaalturniir on lihtsalt osa treeningust ja ettevalmistusest. Sel nädalavahetusel on lihtsalt senise hooaja kaks kõige olulisemat trenni,» ütles Orefice enne mängu.

Eesti on varasemalt Hõbeliiga finaalturniiril mänginud korra – aastal 2018, mil liigas osaleti üldse esimest korda. Toona saadi poolfinaalis Austrialt 1:3 ja pronksimängus 0:3 kaotus Albaanialt. Tänavu on naiskonna eesmärk teha kõige säravam tulemus ja seeläbi teenida järgmiseks aastaks koht Kuldliigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles