Suri armastatud treener, kes põhjustas Eesti suurima jalgpalliskandaali

Postimees Sport
Copy
Craig Brown
Craig Brown Foto: AP / Scanpix

Suri endine Šotimaa jalgpallikoondise peatreener ja 1996. aasta «Mängu, mis kunagi ei toimunud» üks peaosalisi Craig Brown.

Brown asus 1977. aastal juhendama Clyde'i jalgpalliklubi. Seejärel juhendas ta erinevaid Šotimaa noortemeeskondi, kuni ta 1993. aastal Šotimaa rahvuskoondise peatreeneriks määrati. Ta viis rahvusmeeskonna 1996. aasta EMile ja 1998. aasta MMile ning oli sellel ametikohal kuni 2001. aastani

Hiljem juhendas Brown Inglismaa klubi Preston North Endi, pärast seda kodumaa klubisid Motherwelli ja Aberdeeni. Ta lahkus treeneriametilt 2013. aastal ja hakkas Aberdeeni tegevdirektoriks.

Brown mängis Eesti koondise vastu kuus korda, sai eestlastel neli võitu ja kaks viiki. Mälestusväärseim vastasseis oli 1996. aastal. Eesti koondisel tekkis vaidlus šotlastega, eesotsas Browniga, kes polnud rahul Kadrioru staadioni toonase kehva valgustuse üle. Kohtumine toodi kolm tundi varasemaks. Eesti jalgpalliliit väitis, et mängu pole võimalik nii lühikese ajaga ümber korraldada ja pidasid šotlaste kriitikat põhjendamatuks

Kohtumine katkestati mängu kolmandal sekundil, sest eestlased otsustasid väljakule mitte ilmuda.

FIFA määras kordusmatši neutraalsel väljakul Monacos, kus Eesti suutis tänu Mart Poomi hiilgavale partiile šotlastega viiki mängida.

Tallinnas juhtunu sai jalgpallikommunis tuntud sündmuseks, mida tähistati fraasidega «Ainult üks tiim Tallinnas» ja «Mäng, mis kunagi ei toimunud». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles