Soome olümpiavõidu ja kolme MM-kullani aidanud peatreener paneb ameti maha

Karl Mihkel Eller
Copy
Jukka Jalonen (keskel karikaga) 2022. aastal, kui Soome võitis MM-finaalis Kanadat lisaajal 4:3.
Jukka Jalonen (keskel karikaga) 2022. aastal, kui Soome võitis MM-finaalis Kanadat lisaajal 4:3. Foto: Martin Meissner/AP/Scanpix

Jukka Jalonen kinnitas, et eesootav hooaeg jääb temale Soome jäähokikoondise eesotsas viimaseks. Ta teavitas Soome hokiliitu oma otsuses eelmisel nädalal.

60-aastane Jalonen on rahvusmeeskonna peatreener olnud kahel korral. Praegune periood algas 2018. aastal. Riihimäkist pärit Jalonen juhtis Soome hokikoondist ka juba aastatel 2008–2013.

Kolme maailmameistritiitliga (2011, 2019 ja 2022) ja ühe olümpiakullaga (2022) on ta Soome koondise läbi aegade edukaim peatreener. Tema kulminatsiooniks jäi eelmine aasta, mil ta tüüris esmalt Soome ajaloolise kullani Pekingi olümpial ja siis kolmanda MM-tiitlini Tamperes.

Aastatel 2012–2018 juhendas Jalonen KHL-is Peterburi SKA-d ja seejärel Helsingi Jokerit. 2016. aastal võitis ta treenerina ka alla 20-aastaste maailmameistritiitli.

Lõppenud hooaeg oli Soome koondise jaoks kesine, sest teist aastat järjest Soomes toimunud MMil tuli meeskonnal leppida seitsmenda kohaga.

Soome jäähokiliit on alustanud uue peatreeneri otsinguid ning loodab sellega ühele poole jõuda niipea kui võimalik. Kuigi Soome populaarseima meeskonna peatreeneriks on reeglina olnud soomlane, siis ei saa ka välistada välismaalasest juhendajat. Viimati oli Soome koondise peatreeneriks mitte-soomlane 2007-08 hooajal, kui ametit pidas kanadalane Doug Shadden. Peagi ameti maha panev Jalonen oli siis koondise abitreener.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles