Kapist välja tulnud meessportlane: mul pole eeskujusid, seisan üksinda keset tormi (1)

Postimees Sport
Copy
Ola Hoftun Lillelien.
Ola Hoftun Lillelien. Foto: @olalillelien/Instagram

Enam kui aasta tagasi kapist välja tulnud Norra käsipallur Ola Hoftun Lillelien avaldas, et homoseksuaalsus on meeste profispordis endiselt tabu. Noormehel puuduvad eeskujud ning enda sõnul seisab ta üksinda keset tormi.

23-aastane Lillelien, kes esindab Norra kõrgliigameeskonda Drammen, tuli oma sättumusega avalikuse ette 2022. aasta alguses. Nüüd rääkis ta intervjuus Norra rahvusringhäälingule (NRK), et spordis on meeste ja naiste geiks olemine täiesti erinev.

«Näiteks lesbidest käsipallureid ja jalgpallureid on pikka aega olnud ja nad on imelised. Meeste puhul see nii ei ole. Ma olen ainus meistriliiga mängija, kes on gei, vähemalt avalikkuse ees,» avaldas Lillelien imestust, et Norra spordis on vähem homoseksuaalseid mehi, kuid mujal ühiskonnas. Ta sooviks, et selle kohta tehtaks rohkem uuringuid ja loodan, et aina enam geisportlasi julgeb avalikkuse ette astuda.

«Mul pole eeskujusid. Ma olen siin tõesti üksi olnud, seisan üksinda keset tormi,» mõtiskles Lillelien, kes on kokku puutunud erinevate eelarvamustega. Näiteks on tulnud teda puudutava artikli kommentaarium vihaste kirjutajate tõttu sulgeda.

Ta ütleb, et vaimse tervise probleemid on homoseksuaalide seas kohutavalt levinud. Ta ise on pidanud vaimsete väljakutsete tõttu psühhiaatri juures käimas. «Ma arvan, et diskrimineerimine on tingitud infopuudusest. Seetõttu oleks asjadest teavitamine nii oluline. Läbipaistvus võib päästa elusid,» ütles Lillelien.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles