Riik ei leia 3,5 miljonit eurot, et võõrustada WRC-etappi (5)

Karl Mihkel Eller
Copy
Viimati kuulus Ühendkuningriigis toimuv etapp MM-sarja 2019. aastal, kui võistlus toimus Walesis. Fotol toona Fordi tiimi kuulunud soomlane Teemu Suninen.
Viimati kuulus Ühendkuningriigis toimuv etapp MM-sarja 2019. aastal, kui võistlus toimus Walesis. Fotol toona Fordi tiimi kuulunud soomlane Teemu Suninen. Foto: Charly Lopez via www.imago-images.de/Scanpix

WRC-sarja 2024. aasta kalender peaks lukku saama juulikuu jooksul. Viimase vakantse koha nimel konkureerivad USA, Argentina ja Mehhiko. Tõenäoliselt jääb kalendist välja etapp Ühendkuningriigis, sest riik ei ole valmis eraldama piisavalt raha.

WRC-sari soovib järgmiseks aastaks koostada 14 etapist koosneva kalendri ning ilmselt kavandatakse hooaja finaaliks ikkagi etappi Saudi Araabias. Kuna sarja ukse taha jääb palju rallisid, siis jäävad nende sekka ka mõned klassikud.

Näiteks Suurbritannias pole WRC-sari kihutanud juba alates 2019. aastast. WRC Promoter küll sooviks UK naasmist, kuid plaani elluviimine jääb valitsuse rahapuuduse taha.

Eesmärk oleks MM-etapp korraldada Põhja-Iirimaal, kuid alates 2021. aastast pole võistluse eestvedaja Bobby Willis saanud riigilt soovitud rahasüste. Kinnitamata andmetel oli selleks 3,5 miljonit eurot. Näiteks Eesti valitsus toetas Rally Estonia korraldamist 2021. aastal 2,5 miljoni euroga, kuid aasta-aastalt on see summa vähenenud.

WRC võistluse direktor Simon Larkin avaldus Autospordile lootust, et 2024. aasta kalender saadakse juulikuuga paika. Põhja-Iirimaa MM-etapi toimumise osas pole tal suur lootusi.

WRC Promoteril on 2024. aastaks lepingud sõlmitud Monte Carlo, Rootsi, Portugali, Kreeka, Keenia, Kesk-Euroopa ralli, Sardiinia ja Tšiiliga, graafikusse jäävad eeldatavasti ka Soome ja Jaapan.

Kinnitatud on ka Läti kuulumine MM-kalendrisse, mis peaks välja vahetama Eesti etapi. See jätab küsimärgid Horvaatia ja Mehhiko rallide ümber. Arvatakse, et esimene peab läbirääkimisi uue mitmeaastase lepingu sõlmimiseks, samas kui Mehhiko tulevik sõltub paljuski WRC visioonist.

Nimelt toimub aasta teises poole USAs Tennessees võistlus, mis peaks olema MM-sarja testralliks. Lisaks on promootor saanud kaks pakkumist Argentinast. Larkin kinnitas, et Põhja- ja Lõuna-Ameerikas saab toimuda maksimaalselt kaks etappi ning kuna Tšiilil on leping olemas, siis võitlevad viimase koha eest kolm riiki.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles