Gedly Tugi sai U23 EMil kaela hõbemedali

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Geldy Tugi.
Geldy Tugi. Foto: EKJL

Odaviskaja Gedly Tugi näitas Soomes Espoos toimunud U23 EMil tänavuse hooaja tagasihoidlikumat odakaart, kuid eestlanna õnneks piisas sellest siiski medali kaela saamiseks.

Tänavustel varasematel võistlustel alati vähemalt 58 meetrit kirja saanud ja isikliku rekordi 60.65ni viinud Tugi läks tänasele finaalile vastu medalimõtetega.

Sellele andsid alust nii isiklike rekordite võrdlus - Tugi edestasid vaid soomlanna Anni-Linnea Alanen (62.45) ja kreeklanna Elina Tzengko (61.52) - kui ka kaks päeva tagasi toimunud kvalifikatsioon, kus Tugi (59.99) oli samuti Alaneni (60.37) ja Tzengko (61.52) järel kolmas.

Finaalvõistlus eestlanna jaoks aga ülemäära sujuvalt ei möödunud. Avakatse Tugil ebaõnnestus ning ca 40-45-meetrist odakaart ära mõõta ei lasknud. Teisel katsel sai ta siiski märgi maha: tulemuseks 54.72, millega platseerus viiendaks. Kolmandal katsel lisa ei tulnud, tulemus 53.76.

Medalimängu kerkis Tugi esmakordselt neljanda katsega, kui saatis oda 57.62 peale ning tõusis teiseks. Ees- ja tagapool tuttavad nimed: Tzengko (59.24) ja Alanen (56.67).

Gedly Tugi.
Gedly Tugi. Foto: Mihkel Maripuu

Viienda katsega keegi neist tulemust ei parandanud, mistap tulemusi ära mõõta ei lasknud. Seejärel ootas ees närvikõditav viimane voor, kus teadupärast visatakse pööratud paremusjärjestuses.

Kui Federica Botter, Erika Lukach, Gabriela Andrukonis ja Emilia Karell olid ära visanud, jõudis järg poolatari Malgorzata Maslaki kätte. Tema võinuks siis viimase rivaalina Tugi poodiumilt välja puksida, kuid seda poolatar ei suutnud. Oda maandus 51.17 peal. 

Seejärel sai oma viimase katse peafavoriit Alanen, kes maakeeli «panema minnes» tulemust ei parandanud: oda maandus 50.45 peal. 

Juba hõbemedali kindlustanud Tugit tabas viimasel katsel sama saatus. Kõrgele õhku lennanud oda tuli sama kiiresti, enne 50 meetri joont alla, mistõttu eestlanna tulemust ära mõõta ei lasknud. 

Kuigi telepildis oli seejärel näha pettunud eestlannat, võitis Tugi siiski oma karjääri kolmanda tiitlivõistluste medali. Varasemalt olid tema auhinnakapis U18 ja U20 EM-pronksmedalid.

«Hõbe on parem kui pronks, järgmine on siis kuld,» oli Tugi lühikommentaar alaliidu ühismeedias. ERRiga rääkides lisas ta: «Esimene emotsioon on, et olen natuke pettunud. Kuldmedal anti ära päris odavalt ja tean, et oleksin selleks suuteline. Aga medal on medal ja siit on palju õppida.»

Treener Magnus Kirt nõustus: «Sai natukene rabistatud täna, aga medaliga peab rahul olema. Tulemus võinuks parem olla, aga medaliga peab rahule jääma.»

Juba U23 Euroopa meistrina viimast katset tegema läinud Tzengko tõestas võistluse lõpetuseks, et ta vääris kuldmedalit, saates ainsa naisena viimaks oda ka üle 60 meetri. Protokolli kanti 60.73 ning kreeklanna võidutants võis alata.

Naiste odavise
Naiste odavise Foto: Kuvatõmmis
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles