Putinit reetnud Issinbajeva sai karistada

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Jelena Issinbajeva.
Jelena Issinbajeva. Foto: CHRISTOPHE SIMON/AFP/Scanpix

Kahekordne olümpiavõitja Jelena Issinbajeva on varasemalt avaldanud Venemaa presidendile Vladimir Putinile toetust. Hiljuti distantseeris ta end osaliselt Venemaa tegemistest ning sai kohe ka karistada.

2013. aastal karjääri lõpetanud Issinbajeva on pikalt olnud Venemaa esindusnägu. Ta toetas Putinit tema kampaaniates nii 2012. kui ka 2018. aastal. Issinbajeva on seotud ka Venemaa armeega, sest treenis aastaid armeeklubis CSKAs. 2015. aastal andis Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu talle majori auaste.

Samal ajal on Issinbajeva teinud karjääri ka rahvusvahelises olümpiakomitees (ROK), kus ta kuulub sportlaskomisjoni. Pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse on paljud küsinud, kas Issinbajeva ikka sobib sellisele ametikohale.

Hiljuti kirjutas Hispaania meedia, et Issinbajeva puhkab perekonnaga Tenerifel. Artiklis süüdistati teda Venemaa agressiooni toetamises.

Seepeale tegi teivashüppe maailmarekordinaine ühismeedias pöördumise. «Venemaal, nagu ka igal pool mujal Euroopas, kuuluvad sportlased spordiklubidesse. Kuni 2018. aastani esindasin spordiklubi CSKA ning teenisid kõrgeid autasusid ja tiitleid. Need tiitlid, mida täna mainitakse, on vaid sümboolsed. Ma ei ole kunagi Venemaa relvajõududesse kuulunud. Ma ei ole kunagi olnud riigiduuma liige ega kuulunud ühtegi parteisse,» teatas Issinbajeva.

Venemaal suhtuti taolisse sõnavõttu kui riigireetmisesse. Käes on ka esimesed tagajärjed. Näiteks Venemaa haldusüksuse Dagestani president käskis Mahhatškala staadioni nime muuta. Viimased kuus aastat oli see nimetatud Issinbajeva järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles