Kanged Eesti naised võitsid maailma raskeimal aerutamisvõistlusel esikoha

Toimetas Ville Arike
Copy
Linda Tetsmann ja Anette Baum õnnelike võitjatena finišis.
Linda Tetsmann ja Anette Baum õnnelike võitjatena finišis. Foto: Aldis Toome

Maailma pikimal ja raskeimal aerutamismaratonil Yukon 1000 võitsid esikoha Linda Tetsmann ja Anette Baum.

HUUM SAUNA Kayak Teami koosseisu kuuluvad Tetsmann ja Baum läbisid 1000 miili ehk veidi enam kui 1600 km pikkuse distantsi Kanadast USAsse kulgeval Yukoni jõel ajaga 6 päeva, 9 tundi ja 12 minutit. Nad ületasid võistluse naiste süsta mullu püstitatud rekordi ühe päeva ja ühe tunniga.

Mida Yukon 1000 aerutamismaraton endast kujutab? Eestlannade tiimi pressiteate kohaselt on Mount Everesti tipus käinud rohkem inimesi kui Dawson City taga. Yukon 1000 on maailma raskeim ja pikim aerutamisvõistlus, kus osaleja kogeb eraldatust, kurnatust ja ellujäämisoskust nõudvaid olukordi. Võistlejad järgivad ammuste seiklejate radu, aerutades Kanada ja Alaska puutumata looduses ainult paadikaaslasega kahekesi. Igasugune kontakt välismaailmaga tähendab võistluselt kõrvaldamist.

Linda Tetsmann ja Anette Baum aerutamismaratonil Yukon 1000.
Linda Tetsmann ja Anette Baum aerutamismaratonil Yukon 1000. Foto: Aldis Toome

See tähendab ülimat väljakutset nii füüsisele kui ka vaimule – aerutada võistluse lõpetamiseks 18 tundi ööpäevas, magada metsikus looduses juhuslikus kohas ning olla valmis ekstreemseteks oludeks. Kärestikud, vette kukkunud puud ja halvasti kaardistatud jõeharud on vaid mõned väljakutsetest. Üks vale valik, ning võistlejad on sunnitud maailma kõige isoleeritumal alal, kus võib kohata nii grislisid kui ka mustkarusid, massiivse veega jõel ülesvoolu tagasi aerutama.

15. juulil Kanadast Whitehorse’ist stardipaugu saanud võistlusel aerutasid Tetsmann ja Baum algusest peale kahe parema seas. Esimestel päevadel sõideti koos Eesti meeste paatkonnaga.

Piirilinna Eagle'isse jõudsid Tetsmann ja Baum liidritena, edestades kanadalastest kanuuaerutajaid Carmen Gustafsoni ja Crispin Struderit ühe tunniga. Et aga piiriületuse toiminguteks ette nähtud telefon ei töötanud, kaotasid naised poolteist tundi ning konkurendid jõudsid neile järele.

Viimasel kolmel päeval käis kassi–hiire mäng keerulisel käänakutest ja lõigetest palistatud jõel, millest eestlannad väljusid võitjana.

Eestist on finiši poole USAs Dalton Highwayl teel veel kaks paatkonda: Marek Lindmaa ja Rait Hutrov ning Martin Ilumets ja Hillar Irves. Distantsi läbimiseks on aega kuni kümme päeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles