Putinit reetnud Isinbajeva sai agressorriigist karmi nõudmise (4)

Tõnis Grepp
, Suvereporter
Copy
Jelena Isinbajeva
Jelena Isinbajeva Foto: Reuters/ScanPix

Teivashüppe legendi Jelena Isinbajevat on Venemaal palju kritiseeritud. Nüüd on endisele olümpiavõitjale esitatud karmid nõudmised, vahendab uudisteagentuur Ria Novosti.

Isinbajeva sõnavõtud on tema kodumaal pahameelt tekitanud ja nüüd on kergejõustikutreener Anna Gziniashvili üles kutsunud kahekordset olümpiavõitjat tagastama kõik, mida ta on oma karjääri jooksul Venemaa riigilt saanud.

Gziniashvili sõnul kuuluvad Isinbajeva aastatega teenitud tohutud palgad ja preemiad, samuti tema auto ja korter nüüd riigile. Treener hakkas nõudmisi esitama pärast seda, kui kuulis kolmekordse maailmameistri avaldusi, milles ta püüdis end Venemaast distantseerida.

2013. aastal karjääri lõpetanud Issinbajeva on pikalt olnud Venemaa esindusnägu. Ta toetas Putinit tema kampaaniates nii 2012. kui ka 2018. aastal. Issinbajeva on seotud ka Venemaa armeega, sest treenis aastaid armeeklubis CSKA. 2015. aastal andis Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu talle majori auastme.

Samal ajal on Issinbajeva teinud karjääri ka rahvusvahelises olümpiakomitees (ROK), kus ta kuulub sportlaskomisjoni. Pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse on paljud küsinud, kas Issinbajeva ikka sobib sellisele ametikohale.

Teisipäeval avaldas Issinbajeva oma Instagrami kontol sõnumi, milles ütles, et ta pole kunagi olnud Venemaa riigiduuma või ühegi partei liige. Samuti eitas endine kergejõustiklane, et kuulus Venemaa armeesse, kuigi sõlmis 2015. aastal sellega viieaastase lepingu. 

Venemaal suhtuti taolisse sõnavõttu kui riigireetmisesse. Käes on ka esimesed tagajärjed. Näiteks Venemaa haldusüksuse Dagestani president käskis Mahhatškala staadioni nime muuta. Viimased kuus aastat oli see nimetatud Issinbajeva järgi.

Isinbajeva on kirjeldanud oma sõjaväelist auastet kui vaid nominaalset. Gziniashvili ei neelanud seda kommentaari alla. «Kui see on tema jaoks tõesti ainult nominaalne, siis tagastagu riigilt saadud nominaalne palk, preemiad, autod ja korter,» ütles treener.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles