Eesti kergejõustikukoondise juht olümpiafestivali medalisajust: sellist stsenaariumit ei osanud unes ka ette näha

Tõnis Grepp
, Suvereporter
Copy
Hõbeda võitnud Valeria Smirnova
Hõbeda võitnud Valeria Smirnova Foto: Eesti Olümpiakomitee

Sloveenias Mariboris lõppeval Euroopa noorte olümpiafestivalil võitis täna Valeria Smirnova tüdrukute kõrgushüppes hõbemedali. Kokku teenisid Eesti koondislased olümpiafestivalilt kaheksa medalit.

16-aastane Smirnova ületas kuni 1.80-ni kõik kõrgused esimesel katsel. 1.80 peal ajas ta lati esimesel katsel maha, aga teine katse õnnestus. Kõrgusest 1.83 suutis Smirnova jagu saada kolmandal katsel. Kuldmedali võitis Saksamaa kõrgushüppaja Ella Oluchi Obeta, kes ületas 1.83 teisel katsel. Kolmandaks tuli 1.80-ga Bulgaaria sportlane Iren Saraboyukova, vahendab Eesti Olümpiakomitee.

«Olin väga närvis. Eile ei saanud ma magadagi. Kvalifikatsioonis olin ka väga närviline, kartsin, et ma ei pääse finaali. Ja täna ma ei uskunud, et suudan teiseks tulla ja 1.83 hüpata,» rääkis Smirnova pärast võistlust.

Eesti tüdrukute teatenelik (Miia Ott, Mia Mireia Uusorg, Pia Lauren Matsalu, Viola Hambidge) lõpetas Väike-Rootsi teatejooksu (järjest 100, 200, 300 ja 400 meetrit) finaali neljanda koha ja ajaga 2.09,06. Reedeses eeljooksus püstitatud Eesti rekordit parandati 0,98 sekundiga. Kuldmedali võitis Rumeenia (2.06,13), järgnesid Itaalia (2.06,45) ja Tšehhi (2.07,16). 

23.-29. juulini Mariboris toimunud suvisel Euroopa noorte olümpiafestivalil võistlesid Team Estonia noortekoondises 51 Eesti sportlast vanuses 14-18 aastat seitsmel alal: kergejõustik, jalgrattasõit, judo, maastikurattasõit, tennis, ujumine, 3x3 korvpall.

Kokku võitis Eesti koondis Maribori olümpiafestivalilt kaheksa medalit, kergejõustikukoondis neist seitse. Lisaks võitis judokoondislane Emma-Melis Aktas hõbemedali tüdrukute judo +70 kg kategoorias.

Kergejõustiklastest tuli lisaks Smirnova tänasele hõbedale tüdrukute kõrgushüppes Miia Ott tüdrukute 100 meetri jooksus kulla ja 200 meetri jooksus pronksi, Karl Kristjan Pohlak saavutas poiste teivashüppes hõbeda. Pronksi võitsid ka Tristan Konso poiste 110 meetri tõkkejooksus, Savva Novikov poiste 400 meetri tõkkejooksus ja Heti Väät tüdrukute odaviskes.

«See on kosmos. Teiste riikide treenerid on tulnud küsima, et mida te eestlased teete. Sellist stsenaariumit ei osanud keegi unes ka ette näha. Selline medalitesadu ja eneseületamiste võistlus. Siia tasub tagasi tulla,» ütles Eesti kergejõustikukoondise juht Heiko Väät.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles