Eesti noored sportlased olid Põhjamaade meistrivõistlustel edukad, Tallinna Jahtklubi noored võitsid lausa kolm hõbemedalit

Kai Kallas
, Autor
Copy

Esimest korda ajaloos toimusid Põhjamaade meistrivõistlused Lätis. 24.–29. juuliks kogunes 269 purjetajat Eestist, Soomest, Rootsist, Norrast, Taanist, Lätist ja Leedust Kuiviži jahtklubisse, et selgitada välja Põhjamaade parimad purjetajad. Optimisti poisid, Optimisti tüdrukud, ILCA4, ILCA6, iQFOiL U17 ja iQFOiL U19 klassides, lisaks team race. Kõige suurema koondisega oli sel korral esindatud Eesti (51), meile järgnesid Rootsi (41) ja Läti (41), seejärel natuke väiksemate koondistega Soome, Taani, Norra ja Leedu.

Põhjamaade meistrivõistlused on Põhja- ja Baltimaade suursündmus, kus noorpurjetajate tase on võrdselt tugev. Riikide Optimisti koondised saavad võistlustele saata 20 tüdrukut ja 20 poissi igast klassist tingimusel, et osaleda ei tohi sportlased, kes on osalenud sama aasta EMil või MMil. Eestit esindas 19 tüdrukut ja 18 poissi Optimisti klassis, lisaks 8 purjetajat ILCA4-l ning 6 sportlast iQFOiL erinevates vanusegruppides.

Võistluste ametlik avamine toimus 27nda õhtul, kui kõik purjetajad, treenerid, lapsevanemad, kaasaelajad kogunesid Salacgrivi linnaväljakule, et sealt kohaliku puhkpilliorksteri «Enkurs» hoogsate rütmide saatel marssida «Bura» sadamasse. Sellega olidki võistlused ametlikult avatud.

Kolmapäeval ja neljapäeval sõideti Optimisti klassis kvalifikatsioonisõidud, kus nii poisid kui tüdrukud olid jagatud kahte gruppi. Eesti parimatena purjetasid ennast kuldgruppi tüdrukud Anna Altrov UKP, Eva-Lotta Soomer TJK ja Leene Väliste PJK ning poistest Tobias Kalle SMS, Mikk Bakler KJK, Robert Kesküla KJK, Marlon Münt TSJK, Kiur Arro SMS ja Kimmo Kalles SMS. Anna Altrov pakkus tugevat konkurssi kuldgrupis sõitudega 4, 9 ja 3 ning Tobias Kallel õnnestus lausa üks finaalsõit võita. Hõbegrupis purjetasid esireas Sharon Peetrimäe PJK, Isabella Nõmmik ROPK ja Aron Poolma PJK.

Tulemused: Nordic Youth Sailing Championship manage2sail

Purjetamisolud oli kõigil päevadel sportlaste jaoks pigem keerulised, koormates nende vaimujõudu ja nõudes palju taktikaliselt õigeid otsuseid. Rajad olid viidud sadamast äärmiselt kaugele, mistõttu hommikul sai juba 45–60 minutit ennast soojaks purjetada. Keerutav tuul, laineloks, palju-palju valestarte selgitasidki välja kõige tugevamad, kannatlikumad, osavamad ja võib-olla ka need, kellel oli kõige rohkem õnne

ILCA4 klassis sõideti kõik ühes grupis, kuid meistrivõistluste medalid jagati välja eraldi nii poistele kui tüdrukutele. Eesti parimatena võitsid oma grupis Põhjamaade meistrivõistluste hõbemedali Raul Ottesson ja Mari Ottesson, mõlemad esindavad Tallinna Jahtklubi purjetamiskooli.

Tulemused: Nordic Youth Sailing Championship manage2sail

Reedel toimunud team race on Põhjamaade meistrivõistluste eraldi osa. Formaati iseloomustab 7–10 minutit kestvad vaatemängulised lühikesed sõidud, kus vastamisi on ainult kaks meeskonda. Kõik meeskonnad sõidavad kõigiga läbi, seejärel selgitatakse 3. ja 4. koha finalistid ning kuldfinaali teamid. Finaalides sõideti 2 võiduni. Eesti meeskonnad pandi kokku vastavalt sama võistluse kvalifikatsiooni tulemustele. Poiste meeskonda kuulusid Uku Vesberg SMS, Marlon Münt TSJK, Mikk Bakler KJK, Robert Kesküla KJK ja Tobias Kalle SMS. Poisid piirdusid round robin'iga ja nende saavutuseks jäi viies koht. Tüdrukute meeskonda kuulusid Sharon Peetrimäe PJK, Anna Altrov UKP, Victoria Sophia Riikoja TJK, Trinette Välisson SMS ja Isabella Nõmmik ROPK. Ühiselt, võit võidu haaval purjetati ennast esimese-teise koha finaali, kus saadi vastasteks tugevad Taani tüdrukud. Seisuga 1:2 saavutati Eesti purjetamise jaoks ajalooline hõbemedal team race'is. Varem on Eesti poisid võitnud pronksmedali 2012. aastal Pärnus toimunud Põhjamaade meistrivõistlustel.

Suur tänu treeneritele, lapsevanematele, kõigile toetajatele ja taustajõule, kes on selle fantastilise saavutuse taga. Suur pingutus muidugi ka meie purjetajate poolt, nagu alati. Suur tänu ka kõigile Eesti klubidele ühe ägeda Põhjamaade juunioride purjetamisnädala eest.

Kokkuvõte: Brigita Sepp TJK

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles