EDETABEL Tilga ja Erm tegid karjääri ühe parema esituse, aga kümnevõistluse tase on ühtlaselt tugev

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Eesti meistrivõistlustel säranud Johannes Ermil on veel kindlasti MMiks varu
Eesti meistrivõistlustel säranud Johannes Ermil on veel kindlasti MMiks varu Foto: Tairo Lutter

Pühapäevaga läks lukku 19. augustil Ungaris Budapestis algavale kergejõustiku MMile kvalifitseerumine. Sel puhul vaatame, milline näeb välja üldpilt ühel meie trumpalal kümnevõistluses.

MMi suhtes võivad end kindlalt tunda Karel Tilga ja Johannes Erm. Ilmselt saab võimaluse ka Janek Õiglane, ent päris maha ei saa kanda ka Risto Lillemetsa (loe täpsemalt SIIT). Selle nädala jooksul lüüakse kõik punktid kokku, arutletakse ning ametlikult kuulutatakse Eesti koondis välja tuleval esmaspäeval ehk 7. augustil.

Ainsa meie dekatleedina täitis MMi normi (8460 punkti) Tilga. Ta tegi aprilli lõpus karjääri paremuselt teise kümnevõistluse, kogudes Itaalias 8482 silma. Ühtlasi täitis Puka vägilane ka täpselt samal piiril olnud Pariisi olümpia normatiivi.

Karel Tilga tegi kevadel kaks tugevat kümnevõistlust, ent varu jäi nii Itaalias (8482) kui ka Austrias (8403)
Karel Tilga tegi kevadel kaks tugevat kümnevõistlust, ent varu jäi nii Itaalias (8482) kui ka Austrias (8403) Foto: Michel Fisquet / TeamPhoto

Erm kindlustas MMi pileti rankingusüsteemi kaudu. Otsustava punkti pani ta nädalavahetusel Eesti meistrivõistlustel, kogudes karjääri paremuselt teise skoori, 8424 punkti. MMi ja OMi normist jäi veidi puudu, ent nõnda kõrget taset õnnestus näidata üle nelja aasta.

Kus meie mehed nende tulemustega tänavu platseeruvad? Augusti esimese päeva kella 16.30 seisuga on Tilga hooaja edetabelis 10., Erm 12. kohal. 

Seda pingerida iseloomustab sel aastal ühtlaselt kõrge tase. Tabelit troonib üsna võimsalt Leo Neugebauer (8836). Järgnevad Pierce LePage (8700), Kyle Garland (8630), Harrison Willams (8630), Damian Warner (8619), Markus Rooth (8608), Sander Skotheim (8590), Zach Ziemek (8508) ja Niklas Kaul (8484). Eestlaste vahel on Simon Ehammer (8436). Rohkem pole keegi 8400 piiri ületanud.

Leo Neugebauer parandas juuni alguses isiklikku tippmarki peaaegu 400 punkti
Leo Neugebauer parandas juuni alguses isiklikku tippmarki peaaegu 400 punkti Foto: FloTrack/Twitter

Üht-teist tuleb siiski silmas pidada. Neugebauer ja Garland särasid üsna suve alguses USA üliõpilasvõistlustel. Ajalugu on näidanud, et pärast üsna tihedat välis-, aga ka sisehooaega ei pruugi augustiks enam püssirohtu jaguda. Sellele ei saa aga mõistagi lootma jääda.

Küsimärk on valitseva maailmameistri Kevin Mayeri kohal. Maailmarekordimees (9126) krooniti mullu Oregonis tšempioniks 8816 punktiga, märtsis võitis ta sise-EMi. Tänavu pole prantslane aga kümnevõistlust teinud, teda on seganud tervisemured.

Nädalavahetusel peetud kodustel meistrivõistlustel heitis Mayer ketast (46.92), tõukas kuuli (15.26) ja hüppas teivast (5.10). Budapestis algab kümnevõistlus 25. augustil.

«Siin pole midagi salatseda, Pariisi teemantliiga etapil [9. juunil] rebestasin reielihase (hamstring),» ütles Mayer pärast võistlust. Ta lisas, et praegu pole tervis veel kindlasti 100 protsenti korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles