End sooneutraalsena identifitseeriv tippkergejõustiklane kogeb palju vihkamist (1)

Postimees Sport
Copy
Nikki Hiltz tuli ajaga 4.03,10 USA meistriks 1500 m jooksus.
Nikki Hiltz tuli ajaga 4.03,10 USA meistriks 1500 m jooksus. Foto: Christian Petersen/AFP/Scanpix

USA kergejõustiku meistrivõistlustel võitis 1500 meetri jooksu Nikki Hiltz. Sportlane, kes sündis naisena, ent nimetab end juba aastaid «sootuks».

Korrektselt öeldes identifitseerib 28-aastane atleet end mittebinaarse transsoolise inimesena. Hiltz tegi esmakordselt sellekohase avalduse kaks aastat tagasi.

«Kuulen tihti, et miks ma ei võistle meeste klassis, kui olen mittebinaarne. Arvatakse, et olen transnaine: «Ta on bioloogiliselt mees, ärge laske teda rajale!» Kogen vihkamist, mis tuleneb minu arvates hoolimatusest ja soovimatusest või tahtmatusest õppida,» rääkis Hiltz intervjuus Norra rahvusringhäälingule (NRK).

Kuuldavasti tegi ta USA meistrivõistluste triumfiga ajalugu. Varasemalt pole transinimene nõnda suurel alal võidutsenud. Ühtlasi kindlusta Hiltz koha augustis peetaval Budapesti MMil. Tõsi, tiitlivõistluse debüüdi tegi ta juba 2019. aastal Dohas, olles siis 12.

«Mõned identifitseerivad end kellenagi mehe ja naise vahel, teised lihtsalt inimesena. See pole kuidagi seotud füüsilise väljanägemisega, vaid soolise identiteedi küsimusega. Meie ühiskonnas jagatakse sugu sageli kaheks «poisid» ja «tüdrukud». Kõigile selline jaotus ei sobi,» jätkas Hiltz, kes on enda sõnutsi rõlgete kommentaaridega harjunud.

Transinimeste elu on USAs tehtud üsna keeruliseks. Nende õigusi on seadustega oluliselt kärbitud. Näiteks tulevad lüngad sisse elementaarses tervishoius ja hariduses.

Hiltzi hinnangul kritiseerivad teda peamiselt vanemad inimesed. «Spordis on palju valgeid eakamaid mehi. Nendega on raske. Nad ei saa sellest aru. Noore mõistavad üha enam ning üritavad ka vanemaid parandada,» arutles Hiltz.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles