Leedu tahab kodakondsuse ära võtta spordilegendilt, kel on suhted Putini siseringiga

Karl Mihkel Eller
Copy
Margarita Drobiazko (vasakul) ja Povilas Vanagas.
Margarita Drobiazko (vasakul) ja Povilas Vanagas. Foto: Julius Kalinskas/15min.lt/Scanpix

Leedu siseminister Agnė Bilotaitė on alustanud protsessiga, et võtta ära kodakondsus riigi iluuisutamislegendilt Margarita Drobiazkolt.

Siseminister saatis oma palve riigi presidendile Gitanas Nausedale. Eurospordi andmetel soovitakse Drobiazkolt kodakondsuse äravõtmist, kuna ta osales Kremli pressiesindaja Dmitri Peskovi abikaasa Tatjana Navka korraldatud iluuisu-show’l.

Venelanna Navka on 2006. aasta olümpiavõitja jäätantsus ja kahekordne maailmameister. Kuna tal on tihedad sidemed Venemaa presidendi Vladimir Putiniga ja Drobiazko teeb naisega tihedat koostööd, siis ongi see üks alus, miks talle 1993. aastal antud Leedu kodakondsus ära võtta.

51-aastane Drobiazko ei käi Navka korraldatud võistlustel lihtsalt esinemas, vaid teenib ajakirjanduse andmetel seal ka head palka. Bilotaitė sõnul aitab Drobiazko esinemine luua kuvandit Venemaast kui suurriigist, mis korraldab rahvusvahelisi tipptasemel võistlusi. See omakorda levitab Vene režiimi loodud narratiivi ja propagandat.

Avalduse järgi ei ole Leedu kodanik Drobiazko hukka mõistnud sõda, mida Venemaa Ukrainas alustas. See õõnestab Ukraina terviklikkust, suveräänsust ja iseseisvust.

Drobiazkol on alles ka Venemaa kodakondsus. Koos jäätantsupartneri leedulase Povilas Vanagasega osaleti viitel olümpiamängudel, tiitlivõistlustel jäi nende parimaks tulemuseks kolmas koht 2000. aasta MMil. Samal aastal Drobiazko ja Vanagas abiellusid.

Eelmisel suvel osales Drobiazko Sotšis toimunud iluuisuetendusel ning selle tagajärjel otsustas Leedu president naiselt ja tema abikaasalt ära võtta neile annetatud Leedu riikliku autasu, Suurvürst Gediminase ordeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles