Noor eesti takistussõitja My Relander ronib maailma edetabelites üha kõrgemale

Ratsutamine.postimees.ee
Copy
My Relander ja Expert Prahas 4* GP sõidus
My Relander ja Expert Prahas 4* GP sõidus Foto: Jan Vlcek / Equifo.cz

Takistussõitja My Relander teeb eesti ratsaspordi ajalugu ja on esimene noorsportlane, kes on jõudnud FEI (Rahvusvahelise Ratsaspordi Föderatsiooni) takistussõidu U25 ehk noorsportlaste arvestuses 100 parima sportlase sekka. Samuti on Relander maailma seenioride Longines'i edetabeli järgi parim eestlane. Möödunud nädalavahetusel Prahas toimunud rahvuste karika etapil 4* Grand Prix sõidus saavutatud 11. auhinnaline koht tõstab noore takistussõitja rankingut veelgi ning selle aasta tulemustega sai täidetud ka olümpianorm.

Oma kahe hobusega Prahas CSIO4* CET PRAGUE CUP 2023 võistlusel mitmetes sõitudes auhinnalisi kohti noppinud My Relanderi jaoks oli tegemist esimese 4* võistlusega. Suuri tulemuslikke eesmärke My endale ja oma hobustele ei seadnud, vaid soovis saada kogemust ja ennast koos hobustega proovile panna. Sellegipoolest saavutas My oma esimesel sellise tasemega võistlusel 145cm kõrgusel toimunud GP kvalifikatsioonsõidus hobusega Expert 7. auhinnalise koha. Sellele järgneval päeval nopiti 150 cm sõidus 12. auhinnaline koht ning viimase päeva 155cm kõrgusel toimunud GP-s saavutati 11. auhinnaline koht. Oma teise hobusega Ipsylon oli My 140cm sõidus 10. auhinnalisel kohal.

Foto: Jan Vlcek / Equifo.cz

My ise jääb oma tulemustega väga rahule: "Prahas oli päris raske võistlus, see oli ka tiimide olümpiamängude kvalifikatsiooni võistlus, seega tase oli vastav. Ilm tegi võistluse veelgi raskemaks, mõne sõiduga jäime korralikult vihma alla, ning maneeži seal ei olnud, seega soojendus tuli samuti teha paduvihmas. Aga sellegipoolest olid hobused taaskord supertublid ja pidasid ilusti vastu."

Foto: Jan Vlcek / Equifo.cz

Eestis ei ole palju ratsasportlasi, kes on võistelnud 4* tasemel, ning kuigi takistuste kõrgused võivad erinevate tärnide võistlustel olla samad, on tasemevahe Relanderi sõnul tuntav: "4* ja 3* erinevad parkuuride tehnilisustest ja ülesehitusest. Eriti mängitakse takistuste disainiga, näiteks värvide/kujude/kergusega, mis tekitab nii hobusele kui ratsanikule raskusi visualiseerida ning lugeda takistust õigesti. Kuna parkuure ei saa lubatust kõrgemaks või laiemaks ehitada on rajameistritel igasuguseid nippe, kuidas parkuure veel gramm raskemaks teha. Tänu sellele tulevad vead veelgi lihtsamalt. Muidugi olid parkuurid ka mõnevõrra kõrgemad ja okserid veelgi laiemad kui 3* võistlustel."

Foto: Jan Vlcek / Equifo.cz

Pühapäeval toimunud põhisõidus, GP 155cm kõrgusel, tegid puhta soorituse vaid 5 sportlast. My ja Experti tulemuseks jäi ühe takistuse mahaajamise eest 4 karistuspunkti, mis sellegipoolest kindlustas neile 11. auhinnalise koha. "Parkuuris oli palju valikuid ning takistused tulid kiiresti. Ise tegin ühe sõiduvea ning see maksis kohe kätte mahaajamisega. Olen enda suhtes natukene pettunud, Expert oleks igal juhul puhast sõitu väärinud. Sellegipoolest ei saa öelda, et see oleks olnud meile kuidagi üle jõu käiv, kuigi parkuuri kõrgus oli 155-160cm. Olen väga õnnelik, et suudame näidata häid stabiilseid tulemusi ka sellel tasemel. Seega olen veelgi rohkem motiveerinud ning väga elevil, mis tulevik veel toob!" kommenteerib My oma sõitu ja lisab: "Tore on ka näha, et liigun maailma rankingutes iga kuu natukene üles, ning olla ka maailmas U25 top 100. Eesmärgid on veel suured, seega loodame sama vormi veel hoida! Parim eestlane Longines'i rankingu listides olla on muidugi uhke ja on väga tore, kui kodumaalt elatakse meile nii palju kaasa!"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles