HRX Estonian Grand Prix'l tähistatakse Eesti vormeliehituse 65 aasta juubelit

Postimees Sport
Copy
Ajaloolised vormelid Pärnu Porsche Ringil.
Ajaloolised vormelid Pärnu Porsche Ringil. Foto: Pille Russi

11.-12. augustini Pärnus Porsche Ringil toimuval HRX Estonian Grand Prix'l Suur Võidusõit tähistatakse Estonia vormelite 65 aasta juubelit.

Esimene Estonia vormel valmis 1958. aastal, viimane 2001. aastal. Tallinna südalinnas Hobujaama tänaval asunud tehases valmistati 44 aasta jooksul 26 Estonia vormelauto mudelit ja 40 modifikatsiooni, kokku tehti vormeleid 1331. Tootmisarv tagab Estoniatele koha maailma vormelitootjate esikümnes paljudeks aastateks.

Estonian Grand Prix'l on võimalik kohtuda Estonia vormelite ehitajate ja sõitjatega, näha ajaloolisi vormelautosid nii boksides kui neile kõige loomulikumaks keskkonnas, võistlusrajal. Ajalooliste vormelitega on Estonian GP-le registreerunud 14 võistlejat.

Ühe neist, Estonia 21-10 toob rajale alates 1983. aastast Estonia vormelitega võistelnud, mitmekordne Eesti meister ja karikavõitja, Saksamaa ajalooliste autode sarja HAIGO meister Jaak Kuul. «Minu esimene vormel 1980-ndatel oli Estonia 20, ühtlasi oli see ka esimene «kakskümmend», mille tehas valmistas,» rääkis Kuul. «Varasemalt olid sama autoga võistelnud Toomas Napa ja Avo Soots.»

Praegu hoiab Jaak Kuuli juhitav Kuul Sport käigus nelja ajaloolist Estonia vormelit, viies on taastamisel. «Ühtpidi on Estoniate käigus hoidmine läinud ajas lihtsamaks, teisalt keerulisemaks. Saadaval on palju paremad materjalid, kasutada palju paremad tööriistad, täpsemad tööpingid, kuid samas on see kõik palju kallim. Kuid ikkagi arvan, et ajalooliste vormelite klass on ringrajasõidus kõige soodsam.»

Lisaks Eesti inseneride varasemale loomingule on Estonian GP-l võimalik näha ka uusimat. 610-hobujõulise mootoriga superautot Kalana esitletakse samuti regiooni suurimal autode- ja mootorrataste võistlusel 11.-12. augustini Porsche Ringil. Võistlus kuulub ka Soome ja Eesti meistrivõistluste kavva.

Reedel, 11. augustil on kavas suuremas osas vabatreeningud ja kvalifikatsioonid, kuid alates kella 18.30-st ka kolm võistlusstarti. Laupäeval, 12. augustil algavad võistlussõidud kell 10.00, kell 12.30 alustab kontserdiga Reket ja sellele järgneb pidulik võistluste avatseremoonia kell 13.15. Pärast seda jätkuvad võistlussõidud kella 20.00-ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles