Balti Keti velotuur ja Eesti profitiim täidavad olulist missiooni

Postimees Sport
Copy
Tartu2024 Cycling Team meeskond Balti keti velotuuri 2022 meeskondade esitlusel.
Tartu2024 Cycling Team meeskond Balti keti velotuuri 2022 meeskondade esitlusel. Foto: Taavi Sepp, BCT

18. augustil Tartust startival Balti Keti velotuuril on täita tähtis missioon.

Kõikide sportlike ja korralduslike eesmärkide kõrval on suures pildis veelgi olulisem hoida ühist hingamist kolme Balti riigi jalgrattaliitude vahel, säilitamaks laiapõhjalist koostöötahet ning üritada sportlikus plaanis edasi viia tervet regiooni, seisab pressiteates.

Baltikumi ülest missiooni täidab ka rahvusvahelises jalgratturite liidus (UCI) registreeritud Eesti kontinentaaltaseme meeskond Tartu2024 Cycling Team. Rene Mandri eestvedamisel ellu kutsutud järelkasvumeeskond on algusest peale võtnud ambitsiooniks kõrgemale tasemele aidata nii meie endi noorsportlasi kui ka lähinaabreid Lätist, Leedust ja Soomest.

Tänaseks on meeskonna toel tuule tiibadesse saanud arvestatav hulk võidusõitjaid – 2019. aasta järel liikusid kõrgemale Norman Vahtra ja Oskar Nisu, 2020. aasta sügisel Rait Ärm ja Markus Pajur, 2021. aastal tegi sammu ülespoole soomlane Antti-Jussi Juntunen ning mulluse hooaja järel leedulane Aivaras Mikutis. Madis Mihkelsi jaoks oli tiim samuti vajalikuks vaheetapiks.

Algaval Balti Keti velotuuril on Tartu2024 Cycling Team kindlasti arvestatav jõud, rääkimaks kaasa heitluses kõige kõrgemate kohtade eest. Eriliselt heasse hoogu on suve keskel sattunud kaks «prantslast» Markus Pajur ja Siim Kiskonen.

Pajur, kes kahel hooajal esindas Prantsusmaa tippklubi Arkea-Samsic, oli hooaja eel sunnitud klubilises plaanis küll sammu tagasi tegema, aga nii nagu peegeldavad tulemused, on nüüdseks eneseusk ja sõidujulgus tagasi. Kodusel pinnal on tulnud mitu meistritiitlit ning rehvi lõhkumise kiuste võit Estonian Cup maastikurattamaratonide sarjas.

Kiskonen, kes tervelt kuus hooaega sõitis Prantsusmaal amatöörina jõudis kuu aja eest Poolas oma esimese UCI kategooria võiduni ja koheselt ka velotuuri üldvõiduni. Mitu kärbest ühe hoobiga.

Kui siia lisada veel leedulane Rokas Adomaitis, lätlane Alekss Krasts ja kohe-kohe algaval MMil U23 grupisõidus Eesti koondise eest stardijoonele minevad Lauri Tamm ning Aaron Aus, moodustub Balti Keti velotuuriks kokku väga jõuline löögirusikas.

«Kes tahab tänavust velotuuri võita, peab tõsiselt silmas pidama Tartu2024 Cycling Team'i,» julgeb ennustada velotuuri peakorraldaja Allar Tõnissaar. «Nad jõuavad, neil on meeskonnana väga hea koostöö ja ka taktikaliselt näidatakse üha küpsemat sõitu. Julgeks pakkuda, et meeskonnana ollakse sel korral isegi ohtlikum jõud kui Eesti koondis.»

Kõige värskema info kohaselt on Balti Keti velotuurile tulemas 14 erineva riigi meeskonnad ning sõitjaid 24 riigist. Esmakordselt ka meeskond Levante Fuji Shizuoka Jaapanist. Velotuur liigub Tartust läbi Valga ja Sigulda 20. augustiks Panevežysesse. Nii Eestis, Lätis kui ka Leedus sõidetakse üks etapp.

17. augusti õhtupoolikul leiab Eesti Rahva Muuseumis (ERM) aset meeskondade pidulik tutvustus. Huvilised pääsevad uudistama tasuta, piisab vaid kohale tulla!

Kunagise Balti velotuuri järjepidevuse kandja – Balti Keti velotuur, taaselustati 2011. aastal. Alates 2012. aastast on mitmepäevasõit kuulunud rahvusvahelise jalgratturite liidu kalendrisse. 2014. aastal võitis velotuuri maailma rattaspordi suurnimi Mathieu van der Poel. Velotuur aitab elus hoida märgilise poliitilise sündmuse – 1989. aasta Balti Keti – mäletamise vajalikkust. Baltikumi teedel on aastate jooksul võistelnud enam kui 770 välisklubide ratturit, igast maailma nurgast, kes on tänu tuuril osalemisele saanud esmase indikatsiooni Balti riikide lähiajaloost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles