VIDEO Somaalia «sprinter» jooksis universiaadil 100 meetrit 22 sekundiga (4)

Karl Mihkel Eller
Copy
Naiste 100 meetri finaal suveuniversiaadil Chengdus oli tasavägine. Eeljooksus sai näha aga jooksjat, kes läbis distantsi võitjaks kaks korda aeglasemalt.
Naiste 100 meetri finaal suveuniversiaadil Chengdus oli tasavägine. Eeljooksus sai näha aga jooksjat, kes läbis distantsi võitjaks kaks korda aeglasemalt. Foto: Jia Haocheng/Xinhua via ZUMA Press/Scanpix

Hiinas Chengdus toimuval suveuniversiaadil sai naiste 100 meetri sprindis näha halenaljakat vaatepilti. Sportlaste seas võttis stardipukkidel koha sisse somaallanna Nasra Ali Abukar, kes läbis distantsi 22 sekundiga ja kaotas võitjale 11 sekundit.

Hidžaabi kandnud Abukaril olid jalas rohkem korvpallurile sobivad lühikesed püksid ja lotendav särk. Ta ei sarnanenud karvavõrdki sportlastega, kes tema kõrval stardijoonel koha sisse võttis. Stardipaugu kõlades tõusis ta pukkidelt ja hakkas jooksma. Vahe seisnes selles, et konkurendid olid selleks hetkeks juba kümmekond meetrit kaugemal.

Videoklipp hakkas sotsiaalmeedias kohe levima. Peagi selgus, et Somaalia jooksja pääses universiaadile, sest on sealse kergejõustikuliidu juhi vennatütar. Somaalia ülikoolide liit kinnitas, et nemad ühtegi jooksjate Hiinasse ei lähetanud.

«Spordiminister peaks tagasi astuma. On südantlõhestav näha nii ebapädevat valitsust. Kuidas nad saavad lasta treenimata naisel Somaaliat esindada? See on šokeeriv ja seab meie riigi rahvusvaheliselt halba valgusesse,» kirjutas Somaalia poliitikavaatleja Elham Garaad Twitteris.

Valitsusel võttis viraalseks muutunud videole vastamine aega, kuid lõpuks on saabunud ka Somaalia noorte- ja spordiministri Mohamed Barre Mohamudi avalik vabandus. Ta selgitas, et ei ta, kuidas Abukari võistlustele pääses ning nõudis, et Somaalia kergejõustikuliidu juht astuks ametist tagasi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles