Soomes võidutsenud Evans tõusis Tänaku ja Loebi kõrvale

Karl-Joosep Küngas
Copy
Elfyn Evans.
Elfyn Evans. Foto: Colin McMaster/McKlein/Toyota

Tänavuse hooaja Soome MM-ralli võitis waleslane Elfyn Evans. Toyota ralliässale oli see teiseks triumfiks Soomes ning selleni on jõudnud vähesed välismaalased.

Välismaalastest on Soomes suutnud autoralli MM-etapi võita Carlos Sainz, Didier Auriol, Markko Märtin, Sebastien Loeb, Sebastien Ogier, Kris Meeke, Ott Tänak ja Evans ise. Tavapäraselt on Soomes võimutsenud põhjamaade esindajad, eriti muidugi soomlased, kellel näidata koguni 36 MM-ralli triumfi.

Tänavuse Soome ralli võiduga kerkis Evans aga tõeliselt vägevasse klubisse, kus seisavad ees ainult maailmameistrid. Nimelt on waleslane alles kolmas mitte-soomlane, kes suutnud enam kui korra Soomes võidutseda.

Esimesena sai sellega hakkama Loeb, kellel auhinnakapis kolm Soome ralli võidukarikat. Prantslasest üheksakordne maailmameister jäi alistamatuks nii 2008., 2011. kui ka 2012. aastal. Seejuures peetakse Loebi esimest triumfi Soomes tema karjääri üht erilisemat, kui ta suutis Mikko Hirvoneni seljatada üheksa sekundiga.

Loebi saavutust kordas traditsioonilisel Soome kruusarallil Tänak. 2019. aasta maailmameister jäi esmalt põhjanaabrite juures alistamatuks 2018. aastal ning ta kordas võitu ka MM-tiitli toonud hooajal. Tänaku kolmas võit tuli Soome kruusarallil möödunud hooajal, mil ta pöörases võitluses seljatas hiljem maailmameistriks kroonitud Kalle Rovanperä.

Evansi esimene triumf Soomes tuli 2021. aastal, kui ta lõpetas Tänaku valitsemise sealsetel teedel. Tänavu võttis waleslane oluliselt lihtsama võidu, kui tema edu belglase Thierry Neuville'i ees oli 39,1 sekundit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles